East-X-Net's e-Magasin om Østeuropa - 12 årlige udgivelser - Januar 2003 - Nr. 42

         

 

 

 


MENU

Aktiviteter
Forside
VidenPortal
East News Center
Erhvervskontakt
Info Center
Job Center
Russian Info

Brugergruppe
Tilmelding

Øst Magasinet
Arkivet
Vores mål

Bruger info

Bruger info
Reklame infoCopyright


Kontakt
Kommentar

Søgning
East-X-Net
Sitemap


Indhold:

1. Artikler
EU's Østudvidelse kom i hus
Kulden koster liv i Rusland
Ny præsident i Litauen
Serbiens præsident ønskes udleveret
Rusland samarbejder med Saudi Arabien
Russiske importkvoter truer dansk eksport
Aftale om at TIR-ordningen fortsætter
Mange estere vil søge arbejde i EU
Hvad betyder EU's Østudvidelse for erhvervslivet
Russisk bilpark moden klar til reparation
Rusland som tema i Kalundborg

2. Opinion
EU afstemninger forude
af Iben Tybjærg Schacke,  Forskningsmedarbejder, 
Institut for Internationale Studier

3. Investering i Østeuropa
Markedskommentar

4. Næste udgivelse


  1. Artikler

EU’s østudvidelse kom i hus
af EU Konsulent Peter Fjerring, Eurocenter

Ti nye medlemslande vil om knap halvandet år indtræde i EU. Det blev resultatet af EU-topmødet (Det Europæiske Rådsmøde), som blev afholdt i København den 12.-13. december 2002. Det drejer sig om følgende lande: Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Slovenien, Cypern og Malta.
EU vil fortsætte optagelsesforhandlingerne med Rumænien og Bulgarien, som startede i 2000, mhp. at landene indtræder i EU i 2007. Om to år vil det blive vurderet, om optagelsesforhandlinger med Tyrkiet kan begynde i 2005. Dette vil ske, hvis Tyrkiet kan opfylde en række krav omkring demokrati, retsstatsforhold samt beskyttelse af mindretals- og menneskerettigheder.
Med beslutningen på EU-topmødet kan man sige, at EU’s udvidelsesproces har foregået "fra København til København". Sidst Danmark havde EU-formandskabet var i 1. halvår 1993. Dengang blev EU-formandskabet også afsluttet med et EU-topmøde i København. EU besluttede her, at de lande i Central- og Østeuropa, som ønskede det, kunne blive optaget i EU. Endvidere vedtog EU de overordnede kriterier for optagelsen af de central- og østeuropæiske lande.
I de ni år, der gået fra det forrige til det netop afsluttede EU-topmøde i København, har Central- og Østeuropa gennemgået en total omstilling:
Fra en planøkonomi i 1993 med bl.a. central fastsættelse af priserne og statsejede virksomheder til en situation 2002, hvor de væsentlige markedsøkonomiske principper er velfungerende. Fra en udenrigshandel i 1993, der mest foregik med de andre østlande, til en udenrigshandel i 2002, der i overvejende grad foregår med EU-landene. Fra den indledende interesse for EU-medlemskab i 1993 til afslutningen af optagelsesforhandlingerne i 2002.
De ti nye EU-lande indtræder i EU den 1. maj 2004. I perioden frem til denne dato skal det resultat, der blev opnået i København, ratificeres. Dvs. at det skal godkendes af parlamenterne i de 15 EU-lande, Europa-Parlamentet og parlamenterne i ansøgerlandene. Derudover har alle ansøgerlandene besluttet sig for, at de vil afholde en folkeafstemning om EU-medlemskabet.


Kulden koster liv i Rusland
af Redaktør Allan Loumann Lissau, Øst Magasinet

Den hårde vinter i Rusland kræver igen i år sine ofre. Temperaturen har været nede på minus 32 grader i Moskva, hvilket indtil nu har resulteret i 239 omkomne. Hovedparten af de omkomne er hjemløse og alkoholikere, som falder i søvn i kulden. Dog har Murmansk området har været særligt hårdt ramt i år med tempraturer helt ned til minus 40 grader, hvilket har resulteret i mange dødsfald, samt mange hospitalsindlæggelser med forfrysninger.


Ny præsident i Litauen
af Redaktør Allan Loumann Lissau, Øst Magasinet

Litauen afholdt præsident valg i starten af januar, og noget overraskende tabte den siddende præsident Adamkus til hans modkandidat Rolanda Paksas. Meningsmålingerne havde spået Adamkus en nem sejr, som følge af Litauens optagelse i EU og NATO. Men disse resultater var tilsyneladende ikke nok, og Paksas fik 54,51% af stemmerne i anden valgrunde. Rolanda Paksas er 46 år, samt har en solid politisk erfaring, både som statsminister og borgmester i Vilnius.   


Serbiens præsident ønskes udleveret
af Redaktør Allan Loumann Lissau, Øst Magasinet

Serbiens præsident Milan Multinovic trådte ved årsskiftet tilbage fra sit embede. Multinovic er efterlyst af FN's krigsforbryderdomstol i Haag, men har haft immunitet ifølge serbisk lov. Denne immunitet er nu ophævet ved afhændelse af præsident embedet, og han er blevet begæret udleveret. Det er dog yderst tvivlsomt om de serbiske myndighder vil udlevere ham. Multinovic mistænkes for at have deltaget i planlægningen af angrebet på Kosovo i slutningen af 1990erne.


Ugyldigt præsidentvalg i Montenegro
af Redaktør Allan Loumann Lissau, Øst Magasinet

Montenegro afholdt præsidentvalg i dec. 2002. Resultatet blev et ugyldigt valg, som følge af en kraftig boykot af valget.
Kun ca. 46% af gik til valg. Dermed var valget ugyldigt, da valgdeltagelsen skal være mindst 50%. Boykotten var arrangeret af tilhængere af et samlet Serbien Montenegro. Der har ligeledes været mange politiske skandaler, som har svækket tilliden til politikerne i Montenegro. Det ugyldige valg får dog ikke umiddelbart de store politiske konsekvenser. Premierminister Djukanovic sidder fortsat solidt på magten.
Han havde tidligere posten som præsident, men trådte for en måned siden tilbage, og tog den mere magtfulde post som premierminister. Det forventes, at valgloven laves om, så der kan gennemføres valg med mindre end 50% deltagelse, samt at der i løbet af foråret afholdes omvalg.


Rusland samarbejder med Saudi Arabien
af journalist Tina Altenburg, Øst Magasinet

Rusland har besluttet sig for at indgå i et helt nyt samarbejde med Saudi Arabien og de andre olieproducerende lande i OPEC. Samarbejdet drejer sig om at forhøje kvoterne for olieproduktionen, så der ikke opstår mangel på olieforsyninger. Olieprisen er nemlig usædvanligt høj for øjeblikket og har i stykke tid været over 30 USD per tønde. OPEC ser helst, at olieprisen bevæger sig mellem 22 og 28 USD per tønde. Den høje oliepris skyldes udsigterne til en krig mod Irak samt den senere tids uroligheder i Venezuela, der er et af verdens største olieproducerende lande. Rusland er ikke medlem af OPEC og plejer at være imod princippet om at regulere olieproduktionen ved hjælp af kvoter. På den anden side kan den meget høje oliepris påvirke verdensøkonomien – og dermed også Ruslands økonomi – negativt.


Russiske importkvoter truer dansk eksport
af journalist Tina Altenburg, Øst Magasinet

Rusland har besluttet at indføre kvoter for import af oksekød, svinekød samt fjerkræ. Beslutningen bliver opfattet som en reaktion på EU’s beslutning om at indføre kvoter på importen af korn fra Rusland og Ukraine. Den russiske beslutning frygtes at ramme Danmarks eksport til Rusland. Danmark står bl.a. for en fjerdedel af den samlede russiske import af svinekød. Den kommende importkvote på svinekød er sat temmelig højt – ved 450.000 tons – så svinekødsproducenterne bliver ikke ramt lige her og nu, men de vil jo gerne have mulighed for at øge eksporten til Rusland, og det kan de ikke med den nye kvote. Danske Slagterier har udtrykt bekymring over situationen og mener, at det går imod intentionerne om frihandel.


Aftale om at TIR-ordningen fortsætter
af Redaktør Andrej Sivertsev, Øst Info

Den internationale vognmandsorganisation International Road Transport Union (IRU) har indgået en aftale med de russiske toldmyndigheder, der indebærer, at et varslet bortfald af TIR-forsikringsordningen i Rusland fra den 25. december på grund af problemer med smugleri og svindel er blevet opgivet. Diskussionerne herom, der har varet et års tid, nåede et højdepunkt i midten af december, hvor IRU sagde, at Rusland ville blive udelukket fra TIR-ordningen fra den nævnte dato. Dette ville ifølge økonomer få alvorlige følger for de europæiske im- og eksportfirmaer og for Ruslands eksport af andre varer end energi. Efter at FN's Økonomiske Kommission for Europa intervenerede i forhandlingerne lykkedes det imidlertid at nå frem til en aftale, ifølge hvilken Den Statslige Toldkomité i Rusland skal forfølge de smuglere, der misbruger TIR-ordningen til at få forbrugsvarer ind i landet uden at betale told, ligesom toldmyndighederne skal standse alle sager ved domstolene, som er anlagt i et forsøg på at få den skyldige told betalt af internationale forsikringsgivere. Indtil da havde toldmyndighederne insisteret på, at IRU's forsikringsgivere måtte betale f.eks. i tilfælde, hvor russiske svindlere opretter fiktive firmaer, som forsvinder igen efter at have modtaget gods transporteret efter TIR-ordningen. Ifølge kilder tæt på forhandlingerne gik præsident Putin selv ind i forløbet for at løse problemerne. Det hænger måske sammen med, at Putin har sat Ruslands optagelse i WTO som en topprioritet, og at problemerne med IRU ville kunne skade de snart 10-årige forhandlinger om Ruslands

optagelse i verdenshandelsorganisationen. TIR-systemet er en garantiordning, hvor der stilles garantier for betaling af tolden over for toldmyndighederne. Ordningen blev i sin tid etableret via FN og IRU, og den omfatter 53 lande i dag. I Danmark administreres ordningen af organisationen Dansk Transport og Logistik. Læs mere i Nyhedsbrevene "Baltisk Erhverv" og "Russisk Erhverv.


Mange estere vil måske søge arbejde i EU
af Redaktør Andrej Sivertsev, Øst Info

Det estiske opinionsfirma ES Turu-Uuringute har foretaget en undersøgelse i november, ifølge hvilken 52 pct. af de adspurgte estere vil overveje at finde et arbejde i udlandet efter Estlands optagelse i EU. Ifølge undersøgelsen er det især de yngre mænd med en længere uddannelse, som er interesseret i at finde arbejde i udlandet, og som begrundelse herfor angiver de interesserede bedre karrieremuligheder, højere levestandard og bedre sociale ordninger som de vigtigste grunde. Sverige, Finland, England og Danmark blev angivet som de mest sandsynlige mål for fremtidig beskæftigelse. Ifølge Alice Lugna, der er leder af informationsafdelingen i arbejdsmarkedsstyrelsen, giver undersøgelsen ikke nogen grund til panik, idet alle de tidligere lignende undersøgelser har vist, at de fleste indbyggere i Estland ikke har undersøgt mulighederne for at arbejde i udlandet nærmere. Hun mener, at bl.a. dårlige sprogkundskaber er en barriere i forhold til esternes arbejdssøgning i udlandet. Læs mere i Nyhedsbrevene "Baltisk Erhverv og Russisk Erhverv.


Hvad betyder EU’s østudvidelse for erhvervslivet
af EU Konsulent Peter Fjerring, Eurocenter

EU’s østudvidelse indebærer det perspektiv for danske virksomheder, at det indre marked med de fælles EU-regler vil blive udstrakt til ti nye medlemslande med tilsammen 75 mio. forbrugere.
Det indre marked omfatter snart 25 lande. Selvfølgelig skal man have realistiske forventninger om, hvor hurtigt EU-reglerne kan fungere på samme måde i ansøgerlandene som i EU-landene. Men i løbet af de kommende år vil de fælles vilkår for virksomhederne i EU således komme til at gælde i Central- og Østeuropa på områder som f.eks. standardisering og certificering af industriprodukter, offentlige udbud, statsstøtte, miljølovgivning og beskyttelse af varemærker.
Dertil kommer, at de central- og østeuropæiske landes forestående optagelse i EU også er med til at sætte gang i økonomien. Det seneste årti har Central- og Østeuropa med årlige vækstrater på typisk 4-5% ligget væsentligt over den økonomiske vækst i EU-landene. Selvfølgelig skyldes denne vækst i høj grad omstillingen fra planøkonomi til markedsøkonomi, men EU’s østudvidelse er også med til at sætte gang i økonomien.
For at ansøgerlandene kan leve op til kravene til at komme med i EU, skal de foretage omfattende investeringer i:

  • infrastruktur
  • miljøbeskyttelse
  • en opgradering af industriproduktionen og
  • landbruget.

Investeringerne betyder, at disse erhverv kan være konkurrencedygtige, når ansøgerlandene kommer med i EU. En del af disse investeringer sker under EU’s øststøtte.

Vigtige nærmarkeder
Når vi bør interessere for, at Central- og Østeuropa kommer ind under de fælles spilleregler i det indre marked og at økonomien er i fremgang i ansøgerlandene, skyldes det de efterhånden omfattende danske forretningsaktiviteter i Central- og Østeuropa.
Dels har der været en stigende dansk eksport til de central- og østeuropæiske lande – f.eks. er den danske eksport til Polen det seneste årti syvdoblet (til 7,2 mia. kr. sidste år). Dels er der mange danske virksomheder, der har etableret sig i Central- og Østeuropa. I det største ansøgerland, Polen, har for eksempel flere end 400 danske virksomheder etableret sig. En stor del af de danske virksomheder, der har søgt til Central- og Østeuropa, har gjort det for at placere produktionen et sted, hvor omkostningsniveauet er lavere end i Danmark med hensyn til lønninger, råvarer og energipriser.
Når Central- og Østeuropa kommer med i EU, vil markedsvilkårene på disse vigtige nærmarkeder blive stadig mere lig dem, der gælder i EU. Det kan være med til at skabe grundlag for nye danske aktiviteter i de kommende EU-lande.
Nu skal man passe på med at drage alt for skråsikre konklusioner på baggrund af en bestemt undersøgelse eller analyse, men samtlige undersøgelser af danske virksomheders muligheder i Central- og Østeuropa peger på fortsat fremgang.
Det gælder også rapporten "The Challenge of EU Enlargement", som Danmarks Eksportråd udgav i maj 2002. Heri analyseres Danmarks eksportmuligheder i de 12 kandidatlande (de ti nye EU-lande plus Rumænien og Bulgarien). Danmarks eksport til disse lande beløb sig i 2001 til 16,8 mia. kr. Danmarks Eksportråd har på baggrund af økonomiske modelberegninger fundet frem til, at der vil være et potentiale for den danske eksport til de 12 lande på 66,8 mia. kr. i 2008 og hele 90,8 mia. kr. i 2015.


Russisk bilpark moden til reparation
af Redaktør Mogens Lange, Danmarks Eksportråd

De seneste års positive tendenser i den russiske økonomi har givet den russiske forbruger flere penge mellem hænderne i kraft af øget lønudbetaling samt skiftende præferencer til fordel for flere udenlandske producenter. Dette resulterer i muligheder for danske producenter af reservedele til bilindustrien, der kan benytte chancen til at gøre sit indtog på dette store marked. Der eksisterer i dag over 22 millioner biler i Rusland, fordelt på 153 stk. pr. 1000 indbyggere, hvilket er en del under det europæiske gennemsnit. En stor del af disse er reparationsmodne, hvilket kan ske med danske reservedele. Omkring 50% af bilparken er over 10 år gammel. Det vurderes af sektoreksperter, at markedet vil vokse mange år endnu og fra officielt hold vurderes det, at det samlede input af biler til markedet i 2005 kun vil udgøre omkring 50% af efterspørgslen.
Handelsafdelingen på den Danske Ambassade i Moskva er i øjeblikket ved at udarbejde en rapport om automobilmarkedet i Rusland, som vil udkomme primo 2003.


Rusland som tema i Kalundborg
af Redaktør Allan Loumann Lissau, Øst Magasinet

I de første uger af januar vil alle husstande i Kalundborg Kommune gratis modtage en særudgave af Leif Davidsens kriminalroman, ”Den russiske sangerinde”. Arrangementet er arrangeret af Kalundborg Bibliotek. For første gang i Danmark skal alle indbyggere i en kommune læse den samme bog på samme tid. Det er bibliotekets håb, at alle i kommunen har lyst til læse bogen og diskutere læseoplevelsen med familie og venner.Biblioteket valgte Leif Davidsens bog ud fra følgende kriterier; Det er en dansk bog, der henvender sig til alle, både ældre og yngre, og ikke mindst til både mænd og kvinder, og så fortæller den en god historie. Dette vil blive fulgt op af en række arrangementer, med Rusland og russiske forhold som tema. Der er bl.a. forfatteraften med Leif Davidsen, biograf-forevisning, foredrag om russiske ikoner, foredrag om Tjajkovskij.

Øst Magasinet's debat-Forum Kom med din mening!

EU afstemninger forude
af Iben Tybjærg Schacke,  Forskningsmedarbejder, 
Institut for Internationale Studier

Fredag den 13. december kunne den danske statsminister og formand for EU, Anders Fogh Rasmussen, præsentere 10 kommende medlemmer af den Europæiske Union for verdenspressen. Det første skarpe hjørne i udvidelsesprocessen er dermed rundet, men et kig ind i den nærmeste fremtid viser, at udvidelsen ikke blev afsluttet med topmødet i København. Forude ligger nemlig folkeafstemninger i sandsynligvis 9 af de 10 ansøgerlande. (Kun Cypern skal indtil videre ikke stemme om deres EU medlemskab, da der endnu ikke er fundet en løsning på spørgsmålet om øens deling).
I nogle ansøgerlande - eksempelvis Malta, Polen og Estland - er den folkelige opbakning til EU medlemskab dalet betydeligt de seneste par år. Det skyldes blandt andet, at det først er i forbindelse med de afsluttende og svære forhandlinger om budgettet, regionalpolitikken og landbruget, at udvidelsen gennem mediernes dækning af mælkekvoter og direkte støtte til landmændene er blevet konkret for mange borgere i ansøgerlandene. Her har ikke mindst billedet af ansøgerlandene som kommende andenrangsmedlemmer i EU bidt sig fast. Alligevel er der stadig et overvejende flertal for medlemskab. I nogle ansøgerlande - eks. i alle lande på omkring 60% (Eurobarometer 57). Den største trussel for resultatet af de kommende folkeafstemninger synes i øjeblikket derfor ikke at være modstanderne af medlemskab, men i stedet den store gruppe af vælgere (knap 54%), der ser ud til at blive hjemme på sofaen på valgdagen. Det får nogle til at frygte en gentagelse af den første irske afstemning om Nice-traktaten i 2001, hvor udfaldet blev et nej, fordi mange i forventning om "jaet" blev hjemme på afstemningsdagen. 
Flere landes grundlove, heriblandt Slovakiets og Letlands, kræver, at en folkeafstemning skal have over 50% af vælgerne til at stemme, før den er gyldig. En lav valgdeltagelse i disse lande vil derfor betyde, at beslutningen om et "ja tak" til medlemskab udskydes.
Situationen er straks mere problematisk i de lande, hvor afstemningerne ikke er juridisk bindende, eller hvor der ikke er et krav om valgdeltagelse. Her vil man ved et "nej" stå i det for en dansker velkendte dilemma, nemlig hvordan folkeafstemningen skal tolkes politisk. Blev der stemt mod EU-medlemskab eller mod den siddende regering? Og betyder det, at landet skal trække sin ansøgning tilbage, eller blot vente på næste udvidelsesrunde i 2007, hvor der så skal være en ny afstemning?
Frygten for et "nej" og dets konsekvenser har fået Visegradlandene til indbyrdes at aftale rækkefølgen af deres folkeafstemninger, således at Ungarn, hvor tilslutningen til EU er størst, stemmer først, nemlig 12 april 2003, i håb om at det vil have en positiv effekt på "ja"-siden i de andre lande. Efter Ungarn følger Slovakiet 7 juni og så Tjekkiet ugen efter (15.-16. juni). Polen har endnu ikke fastlagt en endelig dato.
At EU 1. maj 2004 optager 10 nye medlemmer er stadig det mest sandsynlige, men kan ikke tages for givet.


Øst Magasinet's debat-Forum Kom med din mening!

Markedskommentar
af
Jyske Invest

Tilbageblik

December gav en negativ afslutning på et ellers relativt godt aktieår for Østeuropa. Jyske Invests Østeuropa afdeling faldt således 6% i december.
Som ventet blev optagelsesforhandlingerne for udvidelsen af EU afsluttet i København for alle 10 ansøgerlande. De østeuropæiske lande incl. Polen, Tjekkiet og Ungarn, som vi investerer i, er nu klar til at blive optaget i EU i 2004. Det eneste der mangler er, at både EU-landene og de nye lande skal ratificere udvidelsestraktaterne i de respektive parlamenter. Derudover skal der i en række af østlandene holdes folkeafstemninger, men som det ser ud nu, ligner det en formsag.

Forventninger
Vi forventer en fortsat positiv økonomisk og politisk udvikling i de østeuropæiske lande. Målt på BNP pr. indbygger er selv de rigeste østeuropæiske lande bagud i forhold til de fattigste af EU-landene. Igennem de sidste mange år er denne forskel dog mindsket, og vi forventer, at trenden fortsætter. Aktierne i Østeuropa er desuden væsentligt billigere end aktierne i Vesteuropa, og med en fortsat konvergens mod standarderne i Vesteuropa forventer vi, at denne forskel vil blive indsnævret. Usikkerheden i Irak, Venezuela og Nordkorea har dog stor betydning for aktiemarkederne i de kommende måneder. Det virker efterhånden svært at undgå en krig i Irak. En krig kan betyde faldende aktiekurser, især hvis olieprisen fortsætter med at stige.

Øst Magasinet's nyhedsgruppe, som modtager Øst Magasinet med mai,l har p.t. ca. 830+ medlemmer. Tilmeld/Afmeld: Nyhedsgruppe

Næste udgave af Øst Magasinet udkommer d. 10. feb. 2003. Indlæg, pressemeddelelser og kommentarer kan sendes til redaktionen.

Markedsføring af et produkt

Har du et produkt eller en service som du ønsker at markedsføre? Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev. Læs mere


Nyhedsmail

Tilmeld dig East-X-Net's nyhedsgruppe og få tilsendt Øst Magasinet hver måned med artikler om østeuropæisk erhverv og politik. Denne service er gratis.
Tilmeld dig her!

Hot links!

Projekt Øst - Hjælper børnehjem i Skt. Petersborg.

All rights reserved. © 2003 Øst Magasinet. Sections of the information displayed on this page (dispatches, photographs, logos) are protected by intellectual property rights owned by Øst Magasinet. As a consequence, you may not copy, reproduce, modify, transmit, publish, display or in any way commercially exploit any of the content of this section without the prior written consent of East-X-Net.

 
 
Modtag
Øst Magasinet
med mail:

Tilmelding

Udskriv
Anbefal os
Skriv til red.
Start en debat


 
Øst Magasinet:
Arkivet



East-X-Net
Bookstore


Bookstore 
indeholder bog
tilbud fra 
amazon.com
Besøg
East Bookstore



We did this.....
Interesseret i 
en hjemmeside!

Klik ind hos:
www.loumann.dk
Tlf: 75720232


Vigtig besked:

Vidste du at du kan kontakte East-X-Net's læsere? 
Har du et produkt eller en service som du ønsker at markedsføre? 
Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev.
Mere information!

KLIK HER!

     

 

   
     

 

   
   

© East Export Network 1997.  Redaktør Allan Loumann Lissau
Copyright and Trademarks.  Fortrolighedspolitik.  User Policy.  
Hjælp til at læse.  Rapporter problemer til East-X-Net. 
Udvikling:
Loumann.dk

 
Print this page.