East-X-Net's e-Magasin om Østeuropa - 12 årlige udgivelser - Juli 2002 - Nr. 36

         

 

 

 


MENU

Aktiviteter
VidenPortal
East News Center
Erhvervskontakt
Info Center
Job Center
Russian Info

Brugergruppe
Tilmelding

Debatforum
Forum

Øst Magasinet's Arkiv
Arkivet

Bruger info

Reklame info
Bruger info
Copyright


Kontakt
Kommentar

Søgning
East-X-Net
Sitemap

Tilbud fra East-X-NetResellershop

Indhold:

1. Artikler
Fly kollision undersøges fortsat
Boven fra Kursk hævet
Jagten på Karadzic fortsætter
G7 bliver G8
Oversvømmelser i Kaukasus
EU-Ukraine topmøde i København 
Besøg af Ungarns Premierminister
Danida's årsberetning 2001
EU østudvidelse rykker tættere på
Rusland: EU partnerskab, ikke medlemskab
Privatisering af russisk landbrugsjord
Ny bog: Bulgarien - mere end et strejf af Orienten

2. Baggrund
Et Europa
af Statsminister Anders Fogh Rasmussen

3. Investering i Østeuropa
Markedskommentar Juni 2002
af Jyske Invest

4. Russisk Erhverv
Energireformer i energisektoren er udsat
af Øst Info


5. Baltisk Erhverv
Estlands underskud på betalingsbalancen stiger
af Øst Info

6. Månedens bog

7. Nye links

8. Nyhedsgruppen

9. Næste udgivelse


  1. Artikler

Fly kollision undersøges fortsat

En kollision mellem et russisk passagerfly og et Boring fragt fly medførte 71 dræbte, heref ca. 50 børn fra Rusland. Den forfærdelige nyhed medførte omgående landesorg i Rusland, samt forfærdelse i det sydlige Tyskland. 
De sorte bokse fra flyene er fundet og undersøges nu af tyske og russiske eksperter i fællesskab. Målet er at finde årsagen til ulykken. Umiddelbart mente myndighederne, at det russiske fly ikke havde reageret på advarsler fra flyvelederen i Zürich. Det er dog senere blevet fastslået, at piloterne fik besked ca. 50 sek. før kollisionen. Det er også blevet konstateret, at bemandingen i flyvelederkontrollen ikke var i orden. Dertil kom et varslingsystem, som var ude af drift, pga. vedligeholdelse. En endelig afslutning på skylds spørgsmålet forventes med en rapport efter gennemgangen af de sorte bokse. Den forventes snarest.   


Boven fra Kursk hævet

Den russiske flåde har hævet boven af den forulykkede ubåd Kursk. Kursk sank i august 2000. Den russiske flåde mistede derved en af sine mest moderne ubåde, samt alle 118 ombordværende søfolk. I forbindelse med bjergningen i oktober 2001 valgte man at skære ubådens næse(boven) af først. Her opbevares torpedoerne. Man frygtede, at den ellers vil brække af under en hævning. Afsavningen skete med en fjernstyret sav, som blev placeret på begge sider af ubåden. Man borede desuden 24 huller i det resterede skrog. Her blev kabler fastgjort. Den samlede hævning blev foretaget af 24 kraner, som løftede skroget op til en pram. Herefter blev ubåden sejlet til Murmansk. Det lykkedes ved bjerge ligene af 115 søfolk. Det hele lyder kompliceret, og det var det også! 
Der har fortsat været fremsat forskellige teorier om årsagen til ubådens forlis. Det er dog bekræftet af den russiske flåde, at uheldet med største sandsynlighed skyldes en fejl i en torpedo. Denne torpedo type er herefter fjernet fra samtlige russiske ubåde. Undersøgelser af den bjergede bov har ikke givet nye oplysninger. De sidste rester på havbunden vil efter den officielle færdigørelse af bjergninen blive bortsprængt af den russiske flåde.  


Jagten på Karadzic fortsætter

NATO styrker har igen gjort et forsøg på at fange den eftersøgte krigsforbryder Karadzic. En større aktion med undersøgelse af Karadzic's hjem i Pale, i det østlige Bosnien, gav intet resultat. NATO styrkerne har tidligere været kritiseret for, ikke energisk nok at, forsøge at opspore Karadzic. Det samme gælder den eftersøgte General Mladic, som ligeledes formodes at opholde sig i Bosnien. 


G7 bliver til G8

Lederne af verdens førende industri nationer mødtes sidst i juni til et top møde i Canada. Gruppen består af USA, England, Canada, italien, Frankrig, Tyskland og Rusland. Rusland's Præsident Putin deltog i mødet. Det blev på mødet besluttet, at Rusland bliver fuldgyldigt medlem i 2006. G8 landene blev desuden enige om at yde Rusland økonomisk hjælp til at sikre atomlagre og arsenaler. Hjælpepakken vil udgøre ca. 150 mia. kr. over de næste 10 år. 


Oversvømmelser i Kaukasus 

Kraftige oversømmelser som følge af mange dages nedbør har medført katastrofetilstand i det sydlige Rusland, i Kaukasusområdet. Værst er det gået ud over Stavropol-regionen. Mange bække blev forvandlet til floder,  som oversvømmet bebyggelser og veje. Flere end 200 personer frygtes omkommet. Der er et stort antal savnede, men der er blevet bekræftet ialt 46 omkomne. Vandmasserne har drevet over 75.000 mennesker på flugt, oplyser det russiske indenrigsministerium. Der har ligeledes på grænsen til Tjetjenien været store oversvømmelser med meldinger om omkomne.   


EU-Ukraine topmøde i København

Ukraine's præsident Leonid Kuchma besøgte i anledning af EU's topmøde Danmark den 4. juli. På topmødet drøftedes en række emner. Der var særligt fokus på Ukraines status som en af Unionens nye naboer efter udvidelsen, samarbejde mellem EU og Ukraine om krisestyring, økonomisk samarbejde og samarbejde om retslige og indre anliggender. Endvidere drøftede man aktuelle internationale spørgsmål, herunder Mellemøsten, Moldova og nedrustning. I forbindelse med topmødet blev der indgået en aftale om samarbejde om videnskab og teknologi mellem EU og Ukraine. I den fælles erklæring bekræfter partene det fælles ønske om at styrke det strategiske partnerskab på grundlag af partnerskabs- og samarbejdsaftalen. EU anerkendte ligeledes på mødet, at Ukraine har gjort fremskridt med de politiske og økonomiske reformer. Samtidig gjorde EU det klart, at en styrkelse af Ukraines demokratiske institutioner, retssikkerhed og markedsøkonomi er afgørende for Ukraines udvikling og for et styrket forhold til EU. 
Statsminister Anders Fogh Rasmussen fremhævede, på det efterfølgende pressemøde, tre væsentlige resultater fra mødet:
1. Behov for fortsat tilpasning i Ukraine.  
Eninghed om styrkelse af arbejdet for at tilpasse landets lovgivning og standarder til forholdene i EU. 
2. Støtte til Ukraines mål om WTO-medlemskab og målsætningen om fuld markedsøkonomisk status.
Ukraine må fortsætte sine strukturelle og økonomiske reformer med henblik på at opnå fuld markedsøkonomisk status. EU vil fortsat støtte Ukraine på dette område.
3. Grænsekontrol. 
EU vil fortsat yde bistand til forbedret grænsekontrol.


Besøg af Ungarns premierminister

Den ungarske premierminister Péter Medgyessy besøgte Danmark onsdag den 10. juli. Statsminister Anders Fogh Rasmussen havde et møde og efterfølgende frokost med Péter Medgyessy på Marienborg. Ungarn forhandler for øjeblikket om optagelse i EU. Ungarn blev sammen med Polen og Tjekkiet medlem af NATO i 1999. Forhandlingerne om Ungarns optagelse var i EU var centrum for samtalerne med den ungarske premierminister. Det danske formandskabs ambition er at afslutte udvidelses forhandlingerne med op til 10 lande på topmødet til december. Statsministeren udtalte efter mødet: "Vores drøftelser fokuserede på EU’s udvidelse. De bekræftede, at Ungarn er kommet langt i dets forberedelser til medlemskab af EU. Jeg er imponeret over de opnåede fremskridt. Der udestår nu alene et mindre antal problemer. Ungarn har således et godt udgangspunkt for at afslutte optagelsesforhandlingerne under det danske EU-formandskab.


Danidas årsberetning 2001

Danida har netop udgivet årsberetning for 2001. Her følger redegørelsen for aktiviteter på Balkan:
Afslutningen af Kosovo-konflikten indebar en afgørende ændring i mulighederne og behovet for dansk bistand til regionen. For at sikre en markant, synlig og koordineret indsats blev en handlingsplan for dansk bistand til det vestlige Balkan udarbejdet i juni 1999. Planen udstak et humanitært spor, der gradvist skulle afløses af en egentlig genopbygningsindsats. Den største indsats har ligget i Kosovo, men på grund af krisens regionale karakter er der også blevet ydet assistance i naboområderne – Makedonien, Serbien/Montenegro og Albanien. Det har fra starten været klart, at genopbygningsbistanden til Kosovo og det øvrige vestlige Balkan ikke skulle have en længerevarende karakter. Indsatsen forventes således afsluttet i løbet af 2003.
I Kosovo, hvor en række danske NGO’er sammen med lokale partnere gennemfører aktiviteter, arbejdes der målrettet for at sikre samspillet mellem genopbygning af boliger, el-, vand- og miljøsektor, minerydning, sundhed og psykosociale aktiviteter. Der lægges vægt på at opnå en synergieffekt mellem den militære og den civile danske indsats. I 2001 blev givet dansk støtte til genopbygning af 645 boliger. Den danske indsats tager i videst muligt omfang hensyn til den etniske balance i Kosovo. 2001 markerede også det år, hvor man kunne erklære minerydningsarbejdet for afsluttet. 
Den danske overgangsbistand til Albanien har til formål at lette landets overgang til en demokratisk retsstat ved især at støtte aktiviteter inden for retssektoren. Der ydes støtte til etablering af en ombudsmandsinstitution, rigsadvokaten, træning af politi, hjælp til torturofre samt mediestøtte. I Dibra-regionen anvendes danske midler via et pilotprojekt til støtte for decentraliseringsprocessen og etableringen af lokalstyre. Albanien-programmet, hvor der siden 1999 har været afsat 100 mio. kr., forventes afsluttet i 2003.
Serbien
har siden 2000 modtaget 40 mio. kr. til projekter inden for rehabilitering af el-, vand- og fjernvarmeforsyning, rehabilitering af sociale institutioner samt udbygning af kollektive centre og boliger for flygtninge.
De afsatte midler til Makedonien, 30 mio. kr., har foreløbig ikke kunnet anvendes på grund af den vanskelige sikkerhedsmæssige situation.


EU's Østudvidelse rykker tættere på
Af Peter Fjerring, Eurocenter

Forhandlingerne om EU’s østudvidelse nærmer sig en afslutning. Går alt efter planen vil forhandlingerne med flere af ansøgerlandene blive afsluttet i løbet af det danske EU-formandskab. 

EU har de senere år gennemført optagelsesforhandlinger med 12 ansøgerlande. I 1998 startede EU forhandlinger med Estland, Polen, Tjekkiet, Ungarn, Slovenien og Cypern. I 2000 kom yderligere seks lande med i forhandlingerne: Letland, Litauen, Slovakiet, Rumænien, Bulgarien og Malta. 

Det antages, at der vil gå nogle år endnu, før Rumænien og Bulgarien er klar til optagelse i EU, mens de øvrige 10 ansøgerlande ventes at være klar til at afslutte optagelsesforhandlingerne i år med henblik på at indtræde i EU den 1. januar 2004.  

Egnsudviklings- og landbrugsstøtte
Der er imidlertid en række komplicerede spørgsmål, der skal tages stilling til, inden landene kan komme med i EU. Det gælder først og fremmest egnsudviklings- og landbrugsstøtte, der tilsammen udgør 78% af EU’s budget.

De nye EU-lande vil komme til at betale en del mindre til EU-budgettet end de nuværende medlemslande, men med deres nedslidte infrastruktur og store landbrugserhverv står de samtidig til at modtage en relativ stor støtte på disse områder. Der skal således findes en løsning på, hvordan man her kan integrere ansøgerlandene.

Udvidelse af det indre marked
Forhandlingerne foregår ved, at EU og det enkelte ansøgerland forhandler om, hvordan ansøgerlandet skal tilpasse sig EU’s regelværk – det såkaldte Acquis Communautaire. Regelværket på ca. 100.000 siders lovstof er inddelt i 31 områder, og forhandlingerne sker ved, at EU og ansøgerlandet område for område aftaler, hvordan tilpasningen til EU-reglerne skal forgå.

Man skal have realistiske forventninger om, hvor hurtigt EU-reglerne kan fungere på samme måde i ansøgerlandene som i EU-landene. Men perspektivet for danske virksomheder er, at EU’s østudvidelse også indebærer en udvidelse af det indre marked. De fælles vilkår for virksomhederne i EU vil således komme til at gælde i Central- og Østeuropa på områder som f.eks. standardisering og certificering af industriprodukter, offentlige udbud, statsstøtte, miljølovgivning og beskyttelse af varemærker.

Når EU og et ansøgerland er færdige med forhandlingerne på samtlige 31 områder, er forhandlingerne som helhed afsluttet. Det kan dog være, at der aftales nogle overgangsordninger og dispensationer.  

Herefter skal forhandlingsresultatet godkendes (ratificeres) af parlamenterne i de 15 EU-lande, Europa-Parlamentet og parlamentet i det pågældende ansøgerland. Flere af ansøgerlandene har desuden besluttet, at de inden indtrædelsen i EU vil have en folkeafstemning om, hvorvidt de ønsker at være medlem af EU. 

Vigtige nærmarkeder
En af grundene til, at EU’s østudvidelse er af betydning for danske virksomheder, er de efterhånden omfattende danske forretningsaktiviteter i Central- og Østeuropa. 

Dels har der været en stigende dansk eksport til de central- og østeuropæiske lande – f.eks. er den danske eksport til Polen det seneste årti syvdoblet (til 7,2 mia. kr. sidste år). Dels er der mange danske virksomheder, der pga. af det lavere omkostningsniveau har etableret produktion i Central- og Østeuropa. 

Når Central- og Østeuropa kommer med i EU, vil markedsvilkårene på disse vigtige nærmarkeder blive stadig mere lig dem, der gælder i EU. Det kan være med til at skabe grundlag for nye danske aktiviteter i de kommende EU-lande.


Rusland: EU-partnerskab, ikke medlemskab
Af Peter Fjerring, Eurocenter 

Selvom Rusland ikke er på vej ind i EU, er en række tiltag, der skal styrke forholdet mellem EU og Rusland, i støbeskeen, og således vil Rusland stå højt på dagsordenen under det danske EU-formandskab. Det gælder både på handelssiden og i sikkerhedspolitikken.

Udsigt til mere samhandel
På handelssiden skal der fortsat arbejdes for en reduktion af toldsatserne samt en russisk tilnærmelse til EU’s produktkrav. Derudover er EU og Rusland enige om, at EU-landenes virksomheder skal tilskyndes til at investere mere i Rusland, hvad der har været en afventede holdning til pga. politisk og kommerciel usikkerhed i Rusland. Af de hidtidige udenlandske investeringer i Rusland er 2/3 foretaget af virksomheder fra EU-landene.


Samhandlen mellem EU og Rusland er reguleret af en såkaldt ”Partnerskabs- og Samarbejdsaftale”, der trådte i kraft i 1997. Denne aftale har dog ikke haft den effekt på handelsliberaliseringen, som man håbede på, da aftalen blev indgået. Men nu er der ved at komme skred i tingene. Det skyldes dels, at præsident Putin prioriterer forholdet til EU højt, dels at Ruslands forestående medlemskab af WTO også vil gøre det lettere at handle med Rusland.


Fattigt land med rige muligheder

Rusland er et stort marked med 150 mio. indbyggere. Det russiske marked starter i Danmarks nærområde – Østersø-regionen – og strækker sig til Fjernøsten. Selvom Rusland er et land med store regionale forskelle, så er landets økonomi generelt meget svag. Men nu er Ruslands økonomi i bedring.


Den nye regering under præsident Putin har siden sin tiltræden for to år siden iværksat en række reformer af markedsøkonomisk tilsnit. Ruslands økonomiske vækst ligger nu på ca. 8% om året. Inflationen er faldet fra et ekstremt højt niveau for et par år siden til ca. 20% på årsplan, og arbejdsløsheden ligger nu på ca. 10%. Den økonomiske fremgang skyldes dog også de stigende priser på olie, der er Ruslands vigtigste eksportvare.


Den danske eksport til Rusland har svinget op og ned i løbet af 1990’erne. I 2001 var den knap 6 mia. kr., hvilket var en stigning på 42% i forhold til 2000. Fødevarer er den største danske eksportvare til Rusland. Et mindre antal danske virksomheder har etableret produktion i Rusland. De største investeringer til dato er foretaget af Dandy, Rockwool og Carlsberg.


EU højt på den russiske dagsorden

EU er kommet til at stå meget højt på den russiske dagsorden, og den russiske regering etablerede sidste sommer en ”Committee on EU-Russia Relations”, der skal styrke og koordinere forskellige russiske myndigheders samarbejde med EU.

Denne russiske interesse skyldes dels EU’s stigende rolle i sikkerhedspolitikken, hvor Rusland måske vil yde et bidrag til EU’s militære udrykningsstyrke og hvor Rusland og Vesten i det hele taget er blevet ”rystet sammen” efter begivenhederne den 11. september 2001.

Dels skyldes den russiske interesse, at udvidelsen af EU med central- og østeuropæiske lande gør, at EU ”rykker tættere på”. EU-udvidelsen kan ligefrem gøre det sværere for Rusland at handle med de central- og østeuropæiske lande, når de kommer med i EU. 16% af Ruslands eksport går til Central- og Østeuropa, og f.eks. vil Ruslands omfattende eksport af stål til Central- og Østeuropa blive pålagt EU’s anti-dumpingstold, når Central- og Østeuropa bliver optaget i EU.

EU-udvidelsen betyder også, at Schengen-området rykker frem til Ruslands grænser. Det indebærer krav om et visum for rejsende mellem Rusland og de nye EU-medlemmer i Central- og Østeuropa. Med Kaliningrad-regionen vil der endvidere opstå en russisk enklave internt i EU, når Polen og Litauen bliver EU-medlemmer. Det rejser en række problemstillinger omkring varer og personer, der skal via et EU-land for at komme fra Kaliningrad til det øvrige Rusland.

Rusland vil nok aldrig nogensinde komme i betragtning til et EU-medlemskab, men omvendt lader det til, at et stærkt EU-partnerskab kan være med til at håndtere de fælles udfordringer, som EU og Rusland står over for.


Privatisering af russisk landbrug

Den russiske Duma har vedtaget en ny landbrugslov efter trediebehandling. Loven giver russere ret til at erhverve landbrugsjord. Området som skal privatiseres er omfattende, mere end hundrede gange større end Danmark. Loven har været meget omdiskuteret, og været under heftig kritik især fra kommunisterne. Landmænd har siden midten af 1990'erne selvstændigt kunnet benytte jorden, men får nu mulighed for at købe og sælge. Det er stadig ikke muligt for udlændige at købe jord, dog kan jord lejes i op til 49 år. 


Ny bog: Bulgarien - mere end et strejf af Orienten

Uffe Andersen har rejst i Bulgarien og læst på Universitetet i Sofia. Han har interviewet en lang række bulgarske personligheder og spurgt dem, hvordan de oplever den politiske situation i landet, før og efter 1989, men også hvordan de oplever dagligdagen og de generelle livsvilkår. Bogen rummer 17 spændende portrætter af bl.a. forfatterne Blaga Dimitrova og Radoj Ralin, bonden Ivan Ralkov, aktivist og tidligere politiker Mihail Nedelchev, vitsolog Ivan Slavov, romaen Orhan Tahir, pornokonge og tidligere korrespondent i DK Ivo Bozhkov, repræsentanter for Den Bulgarske Ortodokse Kirke m.fl. "Bulgarien - mere end et strejf af Orienten" rummer, udover de mange portrætter, desuden et fyldigt historisk rids, et længere kapitel om den litterære figur og nationale antihelt, Baj Ganju, samt diverse tal og faktaoplysninger om landet og dets befolkning. 

17 samtaler fra Balkanlandet. Bogen Udkommer d.17.juli 2002. Forlaget Information. 208 sider, kr.198,- 
Køb bogen via East-X-Net's resellershop minus 10 % 

Øst Magasinet's debat-Forum Kom med din mening!

Et Europa
af
statsminister Ander Fogh Rasmussen

Danmark overtog den 1. juli formandskabet i EU. Det betyder, at det næste halve år er det Danmarks opgave og ansvar at stå i spidsen for EU.

Overtagelsen sker på et tidspunkt, hvor EU mere end nogensinde står overfor helt afgørende politiske beslutninger. Vi kan med andre ord gøre en forskel. Og det er min intention at leve op til dette mål. Vores program for det næste halve år har vi givet overskriften "Ét Europa". Det er ikke tilfældigt. Under det danske formandskab har vi nemlig en historisk mulighed for at skabe et forenet Europa.

I 1989 blev Berlin-murens fald symbol på kommunismens endeligt i Europa. Siden har de tidligere diktaturlande gennemgået imponerende forandringer. Når EU's stats- og regeringschefer mødes i København til december har vi ikke blot en historisk mulighed, men også en historisk forpligtelse til at få samlet Europa og definitivt lukke de blodige kapitler fra det forrige århundrede. Processen med at udvide EU startede for alvor tilbage i 1993, da Danmark sidst havde formandskabet i EU. Dengang traf man de afgørende beslutninger om hvilke krav, der skulle opfyldes før en udvidelse kunne finde sted.

Ti års forhandlinger. Ti års hårdt arbejde, der har båret frugt. Ti års forventninger, som vi ikke kan tillade os at skuffe. Vi må leve op til de løfter, som vi har givet hinanden. Vi må holde de frister, vi har sat for os selv. Vi må udnytte den historiske chance, vi har fået.Skåltalernes tid er forbi. Vi må lade handling følge ord. Det er nu, vi skal indfri vore løfter.

En udvidelse af EU vil være til gavn for os alle. Nogle påstår, at det koster en masse penge. Men det passer ikke. Vi får ti nye lande som markeder for vore varer. Vi får et mere rigt Europa, og det er kun til gavn for Danmark. Prøv at tænke tilbage. De fleste kan huske den særlige stemning, der herskede efter diktatorernes fald. Der var en følelse af, at Europa fik nye muligheder. Krigen på Balkan nogle få år senere viste med al tydelighed, at hvis ikke Europa blev samlet og helet, så vil nye trusler dukke op igen. Og den dag i dag truer den ekstreme nationalisme og andre totalitære kræfter med at vinde fodfæste rundt omkring.
Det er nu EU skal vise, at vi magter at hele Europa. EU skal vise de østeuropæiske befolkninger, at de ikke forgæves kastede kommunisterne på porten. Og vi skal demonstrere, at vores ord om frihed og demokrati ikke er forbeholdt os selv, men værdier vi ønsker at dele med andre.

I løbet af det næste halve år skal udvidelsen falde på plads. Det bliver ikke enkelt. Der skal findes kompromisser mellem de nuværende 15 lande, og der er stadig uafklarede forhold i en række af kandidatlandene. Det bliver det danske formandskabs opgave at få alle disse problemer ryddet af vejen, så vi på topmødet i København til december kan få udvidelsen på plads. For at det lykkes skal vi i de kommende måneder igennem en lang række møder, besøg og rejser rundt i Europa og resten af verden. Det bliver et halvt år med projektørlyset rettet direkte imod Danmark.

Heldigvis er den folkelige opbakning til udvidelsen på plads. Det kan godt være, at vi i Danmark nogle gange stiller os skeptiske an i forhold til EU. Men det er omvendt glædeligt, at der i den danske befolkning generelt er viden om, forståelse af og opbakning til udvidelsen af EU. En udvidelse, der endelig kan bringe Europa sammen til et Europa.

Øst Magasinet's debat-Forum Kom med din mening!

Markedskommentar Juli 2002
fra Jyske Invest Østeuropæiske aktier
Investeringsforening


De østeuropæiske aktiemarkeder blev hårdt ramt af usikkerheden på de globale aktiemarkeder. Investorernes mangel på risikovillighed fik således afdelingen til at falde 15%. Baggrunden er den fortsatte strøm af nye skandaler i USA, der har øget mistilliden til virksomhedernes ledelse, revisorer og analytikere.

I Rusland besluttede regeringen midt på måneden at hæve elpriserne med 2,4% i juli, og det var noget mindre end ventet. Det fik el-selskaberne til at falde kraftigt. Unified Energy faldt således knap 30%. Gaspriserne hæves også mindre end ventet (stigning på 15% mod forventet 20%), og det fik bl.a. Gazprom til at falde.

I Polen blev bankerne ramt af, at et stort skibsværft gik i betalingsstandsning og bankerne efterfølgende blev nødt til at øge deres hensættelser. Bank Pekao faldt 21,5%, mens BRE Bank faldt 22,5%.

I Ungarn blev en stigning af medicinpriserne udskudt fra juli til januar 2003. Gedeon Richter sluttede måneden med et fald på 14%.

I 2. halvår forventer vi en positiv afsmitning fra EU's fokus på optagelse af nye medlemslande. Usikkerheden på aktiemarkederne forventes dog at vare ved på kort sigt.

Disse nyheder er leveret af JYSKE INVEST

Reformer i energisektoren er udsat

Dumaens beslutning om at udsætte førstebehandlingen af en samling af love vedrørende energisektoren vil ifølge vicepremierminister Viktor Khristenko gøre det meget mere vanskeligt at få lovgivningen vedtaget inden næste år, hvilket regeringen ellers har planer om. Dumaen vil nu først kigge på lovforslagene efter sommerpausen, hvor den også skal behandle budgettet for 2003.
Lovene skal danne det juridiske grundlag for en reform af det nationale elektricitetsselskab United Energy Systems (UES), hvis direktør Anatoly Tjubais har udtalt, at udsættelsen vil komme til at betyde en forsinkelse for de tiltrængte investeringer i sektoren.
Beslutningen om at udsætte behandlingen af lovforslagene skyldes både reformens kompleksitet og at der var alternative lovforslag, som ikke var blevet studeret nærmere. Nogle af disse alternative lovforslag indebærer, at staten skal bevare kontrollen med sektoren, mens "Ministeriet for Økonomisk Udvikling og Handel" insisterer på, at statens rolle i de konkurrencedygtige dele af sektoren skal fjernes. Dette gælder blandt andet for produktionen af elektricitet.
Regeringen har foreslået, at fastsættelsen af priserne på elektricitet skal forblive et føderalt spørgsmål, mens andre forslag går ud på at bevare det nuværende to-instans kontrolsystem, hvor regionerne også kan fastsætte priserne.

Estlands underskud på betalingsbalancen stiger

Estlands underskud på betalingsbalancen steg i det første kvartal i år til EEK 3,5 mia. (ca. DKK 1,75 mia.), hvilket svarer til 15 pct. af bruttonationalproduktet i denne periode. Dette har Bank of Estonia meddelt, og banken tilføjer, at underskuddet er EEK 864 mio. (ca. DKK 432 mio.) større end i det forrige kvartal og EEK 1,93 mia. (ca. DKK 965 mio.) større end i den samme periode året før.

Bog: Bulgarien - mere end et strejf af Orienten
Uffe Andersen har rejst i Bulgarien og læst på Universitetet i Sofia. Han har interviewet en lang række bulgarske personligheder og spurgt dem, hvordan de oplever den politiske situation i landet, før og efter 1989. Bogen Udkommer d.17. juli 2002. Informations Forlag.
208 sider, kr.198,- 

Køb bogen via East-X-Net's shop minus 10 % 

East-X-Net Bookstore har specialiceret sig i Lonely Planet bøger om Østeuropa. Besøg Bookstore

Se den opdaterede liste over investeringsforeninger, som arbejder med Østeuropa. 
Du kan finde dem i
Erhvervskontakt Østeuropa under "Investering"

Tilmeld din virksomheder Erhvervskontakt Østeuropa.
Listen indeholder pt. 190 virksomheder og organisationer.

Ønsker du din virksomhed optaget på listen, så kig HER!

Øst Magasinet's nyhedsgruppe har p.t. ca. 630+ medl. 
Medlemmer af Export Job Center:
Til virksomheder: Har du brug for en medarbejder med kompetancer vedrørende Østeuropa? Så kontakt os! 
Til Ansøgere: hvis du har fået arbejde eller ønsker at blive slettet, så send en mail. Ansøgerdatabasen har pt. ca 90 ansøgere. Besøg
Export Job Center

BEMÆRK: Tilmeld/Afmeld: Nyhedsgruppe

Næste udgave af Øst Magasinet udkommer d. 10. august 2002. Indlæg, pressemeddelelser og kommentarer kan sendes til redaktionen.

Få Øst Magasinet med posten

East-X-Net tilbyder dig nu Øst Magasinet direkte med posten. Læs mere...


Nyhedsmail

Tilmeld dig East-X-Net's nyhedsgruppe og få tilsendt Øst Magasinet hver måned med artikler om østeuropæisk erhverv og politik. Denne service er gratis.
Tilmeld dig her!

Hot links!

Projekt Øst - Hjælper børnehjem i Skt. Petersborg.

All rights reserved. © 2002 Øst Magasinet. Sections of the information displayed on this page (dispatches, photographs, logos) are protected by intellectual property rights owned by Øst Magasinet. As a consequence, you may not copy, reproduce, modify, transmit, publish, display or in any way commercially exploit any of the content of this section without the prior written consent of East-X-Net.

 

East-X-Net
Bookstore


Bookstore 
indeholder bog
tilbud fra 
amazon.com
Besøg
East Bookstore



We did this.....
Interesseret i 
en ny hjemmeside!

Klik ind hos:
www.loumann.dk
Tlf: 75720232



Vigtig besked:
 
Vidste du at du kan kontakte East-X-Net's læsere? 
Har du et produkt eller en serviceydelse som du ønsker at markedsføre? 
Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev.
Mere information! 
KLIK HER!

     

 

   
     

 

   
   

All rights reserved. © 1997 East Export Network
Copyright and Trademarks
.  Fortrolighedspolitik.
Rapporter problemer til East-X-Net.
Skærmopløsning: 800x600. Udvikling: Loumann.dk

 
Print this page.