East-X-Net's e-Magasin om Østeuropa - 12 årlige udgivelser - Juni 2002 - Nr. 35

         

 

 

 


MENU

Aktiviteter
VidenPortal
East News Center
Erhvervskontakt
Info Center
Job Center
Russian Info

Brugergruppe
Tilmelding

Debatforum
Forum

Øst Magasinet's Arkiv
Arkivet

Bruger info

Reklame info
Bruger info
Copyright


Kontakt
Kommentar

Søgning
East-X-Net
Sitemap




  

Indhold:

1. Artikler
Ny nedrustningsaftale underskrevet
Oprettelse af Rusland-NATO råd
Kaliningrad spøger i kulissen
Rusland får status som markedsøkonomi
Jugoslaver kan sendes hjem 
Vellykket Melodi Grand Prix i Tallinn 
Miss Russia blev Miss Universe
Dansk soldat omkommet
Ruslands udenrigsminister på besøg i Danmark
East-X-Net's brugerundersøgelse gennemført

2. Baggrund
NATO’s nye udfordringer
af Udenrigsminister Per Stig Møller

3. Russisk Erhverv
Forventet vækst i 2003 på 3-4 pct.
af Øst Info


4. Baltisk Erhverv
Kallas vil søge at reformere EU
af Øst Info

5. Månedens bog

6. Næste udgivelse


  1. Artikler

Ny nedrustningsaftale underskrevet

USA's Præsident Bush aflagde sidst i maj et fire dages besøg i Rusland. Turens vigtigste indholdspunkt var underskrivelsen af en ny nedrustningsaftale. Aftalen betyder kraftige reduktioner af USA's og Rusland's nuværende atomstyrker. Reduktioner medfører at begge landes atomarsenaler reduceres med en trediedel over de næste 10 år. Selve aftalen er ikke specielt detaljeret. Den fylder kun 3 sider, og må betegnes som en overordnet, dog bindende aftale. Aftalen betyder ligeledes, at hvert land vil kunne afgøre, hvor mange spænghoveder, der skal holdes i reserve på lager. Rusland ønskede en destruktion af spænghovederne, men USA modsatte sig dette punkt. Spænghovederne fjernes, men kan gemmes og reinstalleres. Det skal dog tilføjes, at Rusland havde foretaget reduktionen, uanset om der var kommet en aftale, da de ikke har råd til at opretholde det nuværende niveau.


Oprettelse af Rusland-NATO råd

Rusland's præsident Putin var i maj måned i Rom for at underskrive en ny aftale om samarbejde mellem Rusland og NATO. Aftalen betyder, at Rusland får indflydelse i visse NATO beslutninger, vedrørende emner som terrorbekæmpelse, spredning af atomvåben, fredsoperationer, samt nødberedskaber. Rusland får ikke vetoret ved disse møder, men mulighed for påvirke beslutningerne. Der har tidligere været forsøgt et lignende samarbejde. Men Rusland forlod dette samarbejde i protest mod NATO's bombninger i Kosovo i 1999. Moskva beklagede sig desuden over, at alle beslutninger allerede var truffet inden de blev forelagt Rusland i det gamle råd. NATO har lovet Rusland, at nu bliver det anderledes. Der vil ikke blive lavet aftaler før russerne er hørt. Rådet kommer dog ikke til at beskæftige sig med sikkerhedsmæssige aspekter i Europa. Denne aftale er en udløber af NATO's udvidelsesplaner i Østeuropa, samt et øget behov for russisk støtte i bekæmpelsen af terror. Det forventes, at de tre baltiske lande, Slovenien, Slovakiet, Rumænien, samt Bulgarien underskriver tiltrædelsesaftaler til NATO i foråret 2003.


Kaliningrad spøger i kulissen

EU's udvidelse mod Øst bliver en vigtig opgave for den danske regering, som modtager formandskabet den 1. juli.
Forhandlingerne med de enkelte lande skal færdiggøres, men der spøger et problem i kulissen. Problembarnet hedder Kaliningrad. Med optagelsen af Polen og Litauen bliver enklaven bogstavelig talt lukket inde, omgivet af EU lande.
Kalliningrad har 1,3 mio. indbyggere, og vil med udvidelsen få problemer med passage til Rusland. EU ønsker, at alle indbyggere i Kaliningrad skal udstyres med et pas, samt søge om visum ved gennemrejse. Rusland har imidlertid krævet fri passage til Rusland uden visumpligt. Moskva ønsker evt. lukkede togvogne, som forsegles ved gennemrejse igennem transportkorridorer. Årsagen til EU's modvilje ligger i Kaliningrads dårlige rygte. Smugling og anden organiseret kriminalitet er udbredt i området. En løsning på problemet skal der imidlertid findes inden for en overskuelig tid.


Rusland får status som markedsøkonomi

EU godkendte i slutningen af maj Rusland som markedsøkonomi. En status, som Rusland har manglet. EU blev dermed den første økonomiske magt, der udstedte en godkendelse. Det var antaget, at præsidient Bush ville have givet USA's godkendelse under sin rejse til Rusland tidligere i Maj. Men den udeblev. Hermed kom EU først med godkendelsen. USA godkendte dog ligeledes Rsuland som markedsøkonomi kort efter. Godkendelserne må betragtes som et vigtig skidt i retning af Ruslands optagelse i WTO, måske allerede i 2003. Den nye status gør det lettere at eksportere varer til både det europæiske og amerikanske marked. Eksporten til EU udgør pt. ca. 40% af russisk eksport. Med henblik på at opnå medlemskab af WTO, skal USA desuden ophæve Jackson-Vanik loven, som blev indført i 70'erne. Denne lov betyder, at Rusland's told på varer til USA vurderes på basis af en årlig rapport til den amerikanske Kongres. Den nuværende regering havde håbet på at fjerne loven i år, men det russiske importforbud mod amerikanske kyllinger gjorde det svært. Importforbudet var uden tvivl et svar på USA's øgede told på stål. Rusland har dog fjernet importforbudet, så der igen kan sælges amerikanske kyllinger i Rusland. En ophævelse af Jackson-Vanik loven kan derfor forventes indenfor overskuelig tid. 


Jugoslaver kan sendes hjem 

Integrationsminister Bertel Haarder(V) har indgået en aftale med den jugoslaviske indenrigsminister Zoran Zivkovic om hjemsendelse af jugoslaviske flygtninge. Det kan få betydning for op mod 700 afviste jugoslaviske asylansøgere i Danmark, som nu kan returneres til det serbiske og monteginske område. Aftalen skal dog først ratificeres af det parlamenterne i Serbien og Montenegro. Aftalen betyder, at de to jugoslaviske republikker får forelagt navnelister med mulighed for at afvise uønskede personer.


Vellykket Melodi Grand Prix i Tallinn 

Grand Prix arrangementet der, som bekendt, i år fandt sted i Estland, var et yderst vellykket og underholdende arrangement. Altså, når vi ser bort fra den danske placering som nr. 24 af 24 deltagere. Vinderen blev Letland, som dermed sørgede for at fastholde Grand Prix'et i Baltikum. Et velfortjent tillykke. 
Efter flere år med gode placeringer i Melodi Grand Prix for Danmark, med henholdvis en 8. 1. og 2. plads, må vi se i øjnene, at vi ikke kommer med næste år. Vi vender tilbage i 2004.


Miss Russia blev Miss Universe

Miss Russia Oxana Fedorova blev d. 29 maj. valgt til Miss Universe 2002. Hun blev udvalgt mellem 74 kandidater fra hele verden. På anden pladsen kom Miss Panama, Justine Pasek, mens Miss China, Ling Zhoo, blev nummer tre. Det endelige resultat fremkom efter 5 udvalgte finalister skulle svare på spørgmålet: "Hvad får dig til at rødme"? Miss Russia svarede fornuftigt, "Når jeg siger de forkerte ting", og tog sejren sikkert hjem.


Dansk soldat omkommet

Den danske overkonstabel J. Kyndbøl fra Haderslev er afgået ved døden efter et uheld den 28 maj i Bosnien. Han pådrog sig svære skader ved hovedet, og blev hurtigt overført til  Rigshospitalet i København. Her døde han af kvæstelserne. J. Kyndbøl var tilkyttet en kampvognsenhed ved SFOR-styrkerne i Bosnien.


Ruslands udenrigsminister på besøg i Danmark

Ruslands udenrigsminister Igor Ivanov kommer på officielt besøg i Danmark den 11. juni. Han modtages i audiens af Hendes Majestæt Dronningen og skal føre politiske samtaler med statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller. Samtalerne vil især dreje sig om udviklingen i forbindelserne mellem EU og Rusland under det danske EU-formandskab. Besøget er led i en række kontakter, der leder frem til EU-Rusland topmødet i november, hvor Præsident Putin vil komme til København.


East-X-Net's brugerundersøgelse gennemført

East-X-Net har afsluttet den årlige brugerundersøgelse. Spørgeskemaet blev sendt til samtlige medlemmer af East-X-Net's nyhedsgruppe. Ca. 10 pct. af pt. 600 medlemmer valgte at svare. Vi havde kalkuleret med en svarpct. på 5 pct, så hermed en stor tak til alle deltagere. Du kan se resultatet af undersøgelsen, samt konklutioner her: Brugerundersøgelse 2002

NATO’s nye udfordringer
af udenrigsminister Per Stig Møller

En af NATO’s væsentligste udfordringer i det seneste årti har været udvidelsen af Alliancen med nye medlemmer fra Central- og Østeuropa. Første skridt var optagelsen af Polen, Tjekkiet og Ungarn i 1999. Ved NATO’s topmøde i Prag til november vil fundamentet til yderligere udbygning af NATO’s østfløj blive støbt med udstedelse af invitationer til et antal nye lande. Sandsynligvis vil 4-7 lande modtage invitationer i Prag.  

Siden 1999 har ni selverklærede NATO-ansøgere arbejdet for at kvalificere sig til medlemskab, og de er nået langt i deres politiske og militære reformbestræbelser. Danmark har vedvarende fastholdt, at NATO har en moralsk og politisk forpligtelse til at fortsætte udvidelsesprocessen. Vi har også lagt vægt på, at NATO træffer en ambitiøs beslutning i Prag med så mange lande som muligt. Den klare danske støtte til de baltiske landes optagelse i NATO er blevet fremført ved enhver given lejlighed. Alle tre lande forbereder sig meget seriøst til NATO-medlemskab. 

Baggrunden for NATO’s ønske om at udvide mod øst er ikke primært et spørgsmål om geopolitik – i hvert fald ikke i den traditionelle forstand, hvor geopolitik handler om at sikre sig strategisk fordelagtige felter på verdenskortets store skakbræt. For NATO handler udvidelsen om at udbrede sikkerhed og stabilitet – og om at bidrage til at cementere værdier som demokrati, respekt for overholdelsen af menneskerettigheder og retsstatsprincipper. Det er disse værdier, der sikrer et fredeligt Europa. 

Udvidelsen af NATO skaber et politisk adfærdsregulerende fællesskab, hvori der er enighed om en række grundlæggende fælles spilleregler. Udsigten til medlemskab af NATO er en stærk motivationsfaktor for gennemførelse af tiltrængte militære, politisk og økonomiske reformer. Ansøgerlandene har indført demokratisk kontrol med de væbnede styrker, forbedret deres forhold til nabolandene og etableret mindretalsbeskyttelse, der lever op til internationale normer. NATO’s udvidelse og partnerskabsaktiviteter bidrager dermed til det bredere stabilitetsskabende europæiske integrationsprojekt, hvor EU’s udvidelse er en anden væsentlig faktor.  

Man kan imidlertid ikke udvide NATO mod øst uden at tage forholdet til Rusland i betragtning. Her ligger én af de store udfordringer for NATO i den kommende tid: At få skabt nyt, ligeværdigt samarbejde med Rusland. For NATO har det altid været vigtigt, at man ikke skaber nye skillelinjer i Europa. Dette var også én af grundene til, at man i 1997 - i forbindelse med den seneste udvidelse af NATO - valgte at etablere et formaliseret samarbejde mellem NATO og Rusland. 

Det er derfor meget glædeligt, at præsident Putin efter den 11. september sidste år har udstukket en markant ny udenrigspolitisk kurs. Det bliver således stadig mere tydeligt, at Putin har truffet et strategisk valg, der indebærer et forøget samarbejde med den vestlige verden. Det er bl.a. i samarbejdet mellem NATO og Rusland, at denne ny linie har ført til konkrete resultater. Der blev således i Rom i sidste måned skabt et nyt NATO/Rusland-råd, der skal identificere og udvikle områder for fælles beslutningstagen mellem parterne.

Danmark har aktivt støttet etableringen af det nye samarbejde. Vi står med en historisk mulighed for at knytte NATO og Rusland tættere sammen. Denne mulighed skal vi udnytte. Med den nye ramme for NATO/Rusland-forholdet vil der være skabt gode betingelser for, at Rusland fremover kan blive en integreret og troværdig medspiller i europæisk sikkerhed.  

Terrorangrebene mod USA den 11. september sidste år understregede, at NATO i fremtiden må opprioritere evnen til at kunne imødegå asymmetriske og uforudsigelige trusler. Det samlede trusselsbillede, som NATO står over for, omfatter såvel direkte trusler mod NATO’s territorium som trusler, der indirekte eller på længere sigt kan skade NATO-landenes sikkerhed.

De nye trusler får betydning for, hvordan NATO’s fremtidige militære kapaciteter skal indrettes. Udfordringen består i at identificere og udvikle de militære kapaciteter, som er bedst egnet til at imødegå de mest alvorlige trusler – det gælder spredning af masseødelæggelsesvåben og missilteknologi, terrorisme og regionale sikkerhedspolitiske kriser.

NATO vil også fremover udgøre rammen for militære krisestyringsoperationer, som USA og Europa ønsker at gennemføre i fællesskab. Med udviklingen af en fælles europæisk forsvarsdimension vil europæerne i fremtiden dog også kunne løse krisestyringsopgaver under EU’s institutionelle ramme. EU-ledede operationer bør selvfølgelig gennemføres på grundlag af et tæt EU/NATO-samarbejde og med inddragelse af alle europæiske allierede, der måtte ønske at deltage.

Samarbejdet mellem EU og NATO er en vigtig del af den europæiske integrationsproces. Samtidig er det en ramme for det strategiske partnerskab mellem Europa og USA, hvor EU-landene enten kan agere alene med brug af NATO’s aktiver eller i samarbejde med USA inden for rammerne af NATO. Samarbejdet vil give større sammenhæng i den måde, hvorpå Europa kan agere over for omverdenen. Det vil give Europa et nødvendigt, større ansvar for sikkerhedspolitikken og indebærer, at NATO stiller militære kapaciteter til rådighed for operationer under politisk ledelse af EU. Grundet forsvarsforbeholdet kan Danmark ikke deltage i udviklingen af EU-NATO-samarbejdet, som vi gerne ville. Det er et problem for Danmark, men ikke for Europa, for hvilket et stærkt og tæt europæisk sikkerhedspolitisk samarbejde med stærke og nære transatlantiske bånd er den eneste rigtige vej frem. 

Danmark har en interesse i, at et udvidet NATO forbliver det centrale forum for solidarisk og forpligtende sikkerhedspolitisk samarbejde mellem Europa og USA. NATO har fortsat en central rolle som sikkerhedspolitisk værdifællesskab og et forum for transatlantisk konsultation. Samtidig skal NATO være garant for troværdigt forsvar og afskrækkelse, engagere sig i krisestyring samt udvikle samarbejde og dialog med sine partnere i det euro-atlantiske område. For at løse disse kerneopgaver, herunder at kunne imødegå trusler dér, hvor de udspringer, må NATO råde over den nødvendige kapacitetsmæssige fleksibilitet og effektivitet.

Opgaven for Danmark og de øvrige allierede er at sikre, at NATO fortsat vil være gearet til at tilbyde realistiske og troværdige svar på det 21. århundredes strategiske udfordringer. Det betyder ingenlunde, at der er behov for at revolutionere NATO. Udfordringen består i at gennemføre en løbende tilpasning og justering af NATO i et foranderligt og uforudsigeligt sikkerhedsmiljø. Alliancen har altid været et dynamisk fællesskab, der har formået at ændre og tilpasse sig omverdenens ændrede sikkerhedspolitiske udfordringer og krav.
Denne kronik blev første gang bragt i JP. d. 15.05.2002, og viderebringes hermed med tilretninger i overensstemmelse med Udenrigsministeriet.

Forventet vækst i 2003 på 3-4 pct.

Det russiske finansministerium er i gang med at udarbejde budgettet for år 2003. Ved beregningerne går man ud fra, at væksten vil udgøre mellem 3 og 4 pct. Der udarbejdes to forskellige scenarier, afhængig af prisen på olie. En optimitisk prognose, hvor prisen på olien Urals (international betegnelse for russisk olie) vil være på USD 21,5. Ved denne pris vil væksten udgøre 3,8 pct. Den mere forsigtige prognose er baseret på en pris på USD 18,5. I dette tilfælde vil BNP stige med 3,2 pct. Finansministeriet er ikke bekymret på nuværende tidspunkt. Udlandsgælden ligger på ca. 42 pct. af BNP, hvilket nogenlunde svarer til internationale standarder, hvor det under normale forhold er på 40 pct. I 2003 skal der betales særligt høje afdrag og renter på udenlandsk gæld, nemlig ca. USD 16,2 mia. Men i ministeriet mener man, at det ikke vil være noget stort problem at betale denne sum.

Kallas vil søge at reformere EU

Den estiske premierminister Siim Kallas har udtalt, at han efter Estlands optagelse i EU vil søge at reformere unionen for at få lavere skatter og færre markedsrestriktioner. Dette fremgår af en pressemeddelelse udsendt af Siim Kallas' parti "Reformpartiet". Kallas ønsker lavere skatter, en flad indkomstskat og afskaffelse af selskabsskatten. Han vil også arbejde for en union, der ikke har en landbrugspolitik med markedsrestriktioner og er gammeldags og uretfærdig over for estiske landmænd. Estland, der har været ledende med hensyn til at indføre et frit marked, og som har ophævet selskabsbeskatningen, vil blive nødt til at hæve skatterne og indføre markedsrestriktioner ved en optagelse i EU. Ifølge en opinionsundersøgelse fra firmaet Emor nåede tilslutningen til Estlands optagelse i EU et rekordhøjt niveau på 58 pct. for et par måneder siden, mens modstanderne udgjorde ca. en tredjedel.

Bog: Lonely Planet: Croatia
East-X-Net Bookstore har specialiceret sig i Lonely Planet bøger om Østeuropa. 
Besøg Bookstore

Næste udgave af Øst Magasinet udkommer d. 10 juli 2002. Indlæg, pressemeddelelser og kommentarer kan sendes til redaktionen.

 

Nyhedsmail

Tilmeld dig East-X-Net's nyhedsgruppe og få tilsendt Øst Magasinet hver måned med artikler om østeuropæisk erhverv og politik. Denne service er gratis.
Tilmeld dig her!

Hot links!

Projekt Øst - Hjælper børnehjem i Skt. Petersborg.

All rights reserved. © 2002 Øst Magasinet. Sections of the information displayed on this page (dispatches, photographs, logos) are protected by intellectual property rights owned by Øst Magasinet. As a consequence, you may not copy, reproduce, modify, transmit, publish, display or in any way commercially exploit any of the content of this section without the prior written consent of East-X-Net.

 

East-X-Net
Bookstore


Bookstore 
indeholder bog
tilbud fra 
amazon.com
Besøg
East Bookstore



We did this.....
Interesseret i 
en ny hjemmeside!

Klik ind hos:
www.loumann.dk
Tlf: 75720232



Vigtig besked:
 
Vidste du at du kan kontakte East-X-Net's læsere? 
Har du et produkt eller en serviceydelse som du ønsker at markedsføre? 
Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev.
Mere information! 
KLIK HER!

     

 

   
     

 

   
   

All rights reserved. © 1997-2002 East Export Network
Copyright and Trademarks
.  Fortrolighedspolitik.
Rapporter problemer til East-X-Net.
Skærmopløsning: 800x600. Udvikling: Loumann.dk

 
Print this page.