East-X-Net's e-Magasin om Østeuropa - 12 årlige udgivelser - Marts 2003 - Nr. 44

         

 

 

 


MENU

Aktiviteter
Forside
VidenPortal
East News Center
Erhvervskontakt
Info Center
Job Center
Russian Info

Brugergruppe
Tilmelding

Debatforum
Forum

Øst Magasinet
Arkivet
Vores mål

Bruger info

Bruger info
Reklame infoCopyright


Kontakt
Kommentar

Søgning
East-X-Net
Sitemap


Indhold:

1. Artikler
Ny præsident i Tjekkiet
11 års fængsel til Plavsic
50 år siden Stalin døde
Rusland har stærke interesser i Irak

Største udenlandske investering i Rusland til dato

Verdens største elselskab skal privatiseres
Rekord for russisk udenrigshandel i 2002
Letland fik stort offentligt underskud i 2002
Markederne smiler til Miller
EU-afstemninger i de kommende EU lande
Kroatien vil med i EU
Kom igang med det russiske marked

2. Opinion
Korruption kan ikke betale sig - heller ikke i øst
af
Munk, Andersen & Feilberg

3. Investering i Østeuropa
Markedskommentar
af Jyske Invest

4. Næste udgivelse


  1. Artikler

Ny præsident i Tjekkiet
af Redaktør Allan Loumann Lissau, Øst Magasinet

Så lykkedes det endeligt at finde en afløser for tjekkiets præsident Havel, som trådte tilbage fra jobbet i januar. Havel gennemførte to embedsperioder. Hans afløseer bliver Vaclav Klaus, tidligere finansminster og regeringschef. Klaus vandt valget med en snæver margin. Han fik 142 stemmer af parlamentets 281 medlemmer. Hans nærmeste rival Sokol fik 124 stemmer.


11 års fængsel til Plavsic
af Redaktør Allan Loumann Lissau, Øst Magasinet

Den 72-årige eks-præsident for Republika Srpska, Biljana Plavsic fik 11 års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden ved domstolen i Haag. Plavsic erklærede sig skyldig i anklagerne, og undgik derved sansynligvis livstid. Plaisic overgav sig frivilligt til domstolen, hvilket sikkert også har haft indflydelse på staffens længde. Anklagerne ønskede fra 15-25 år fængsel.
En anden eftersøgt, Vojislav Seselj, har ligeledes overgivet sig frivilligt til domstolen. Seselj er anklaget for krigsforbrydelser, forfølgelser, massakrer og tortur begået i Bosnien-Hercegovina, Kroatien og den nordserbiske provins Vojvodina. 


50 år siden Stalin døde
af journalist Tina Altenburg, Øst Magasinet

Den 5. marts var det præcis 50 år siden, at Sovjetunionens berygtede leder Josef Stalin døde. Dette jubilæum fejres bl.a. med en udstilling om Stalin på Museet for Ruslands historie i Moskva. Man skulle måske tro, at sådan et jubilæum ikke kunne give anledning til den store sorg blandt russerne. Men meningsmålinger tyder faktisk på noget andet. En meningsmåling har for eksempel vist, at kun 42% af de adspurgte fik associationer i retning af diktatur, undertrykkelse og fangelejre, når de hørte navnet Josef Stalin. Hele 32% kom til at tænke på lov og orden, industriel vækst og sejren i anden verdenskrig, når de hørte Stalins navn nævnt. Og en stor restgruppe fik ingen associationer overhovedet – ud over at Stalin var en mand med et stort overskæg.


Rusland har stærke interesser i Irak
af journalist Tina Altenburg, Øst Magasinet

I konflikten mellem USA og Irak har Rusland markeret sig stærkt. Den russiske regering har meget tydeligt sagt, at Rusland er imod en krig i Irak og vil om nødvendigt bruge sin vetoret i FN’s sikkerhedsråd. Rusland har nemlig stærke interesser at pleje i Irak. Dels af historiske årsager. Irak var allieret med Sovjetunionen og nutidens Rusland plejer også venskabelig omgang med arabiske lande, herunder Irak. Dels er der erhvervslivets interesser i Irak. Russiske olieselskaber har gode kontakter i Irak, og Ruslands største olieselskab LUKoil har indgået en kontrakt til en værdi af 20 mia. dollars, der giver dem ret til at bore efter olie i et af Iraks største oliefelter. Olieselskaberne er bange for, at deres interesser vil blive trådt under fode af amerikanerne, hvis Saddam Husseins styre bliver afløst af et amerikanskvenligt styre. Dertil kommer, at Irak under FN’s såkaldte olie-for-mad-program importerer varer fra Rusland til en værdi af 1 mia. dollars om året. Det er varer som for eksempel maskiner, kunstgødning og kemikalier. Rusland er bange for, at eksporten til Irak går i stå, hvis der kommer en amerikanskvenlig regering til magten i Bagdad.


Største udenlandske investering i Rusland til dato
af journalist Tina Altenburg, Øst Magasinet
 

Det store britiske olieselskab BP har købt 50% af Ruslands tredjestørste olieselskab TNK, Tjumen Olieselskab, for 6,75 mia. dollars. Det er ikke mindre end den største investering et udenlandsk selskab endnu har foretaget i Rusland. Handelen er meget vigtig og bliver af eksperter på området betegnet som indledningen på en helt ny æra for det russiske energimarked. Udenlandske selskaber har hidtil ikke rigtigt turdet røre ved det russiske energimarked, fordi der var for mange afskrækkende sager. Der har bl.a. været sager, hvor russiske selskaber pludselig er blevet erklæret konkurs lige efter, at selskaberne har modtaget investeringer fra udenlandske selskaber. De udenlandske selskaber har så tabt penge, som de ikke har haft mulighed for at få hjem igen. Det gælder faktisk også BP. BP købte for nogle år siden en aktiepost på 10% i det russiske selskab Sidanco for 471 mio. dollars. Kort tid herefter blev Sidancos datterselskab Tjernogorneft erklæret konkurs og BP var nødt til at nedskrive sin investering med 200 mio. dollars. Tjernogorneft blev i øvrigt overtaget af ingen ringere end TNK. Så når BP igen tør kaste sig ud i det russiske energimarked, bliver det af eksperter virkelig opfattet som et yderst positivt signal.


Verdens største elselskab skal privatiseres
af journalist Tina Altenburg, Øst Magasinet

Det store russiske elselskab UES, Unified Energy System, der producerer og leverer elektricitet til russere over hele landet står for at skulle privatiseres. Det har parlamentet efter længere tids tovtrækkerier endelig vedtaget. Elindustrien i Rusland er forældet og trænger derfor til omfattende investeringer. Den nye lovpakke betyder, at UES’ monopol på at producere og distribuere elektricitet bliver ophævet. Samtidig bliver priserne på el sat fri – mere end ti år efter at de fleste andre priser blev liberaliseret. Anatoly Chubais, leder af UES, står bag planerne, der betyder, at UES snart bliver splittet op i et statskontrolleret firma, der bliver ansvarlig for at distribuere elektriciteten til forbrugerne samt et antal privatejede, konkurrerende firmaer, der skal stå for produktionen af el. Eksperter mener, at den nye lovgivning er meget vigtig, fordi statsmonopolerne indenfor elektricitet, naturgas og jernbaner har en meget negativ indflydelse på den russiske økonomi.


Rekord for russisk udenrigshandel i 2002
af Redaktør Andrej Sivertsev, Øst Info

Ruslands udenrigshandel nåede op på USD 151,8 mia. i 2002, hvilket erdet højeste tal i de sidste ti år. Eksporten steg med 5,8 pct. sidste år til
USD 105,8 mia., mens importen steg med 9,8 pct. til USD 46 mia. Ovenstående tal kommer fra "Den Statslige Toldkomité", der også har
oplyst, at handlen med landene inden for SNG nu kun udgør 17 pct. af  den samlede handel. Læs mere i Nyhedsbrevene "Baltisk Erhverv og Russisk Erhverv.


Letland fik stort offentligt underskud i 2002
af Redaktør Andrej Sivertsev, Øst Info

IMF's faste repræsentant i Letland Adalbert Knobl har udtalt, at IMF er skuffet over det store underskud på de offentlige budgetter i Letland i 2002. IMF havde indgået en aftale med den tidligere regering om, at det samlede underskud på de offentlige budgetter - statsbudgettet og de lokale budgetter tilsammen - ikke måtte blive på mere end 1,8 pct. af BNP i 2002, men nu viser det sig, at dette tal blev på 2,6 pct. Ifølge det lettiske Finansministerium blev underskuddet på statsbudgettet på LVL 98,2 mio. (ca. DKK 1,218 mia.), hvilket svarer til 1,9 pct. af BNP. Når man medregner de lokale budgetter nåede underskuddet imidlertid op på LVL 131,1 mio. (ca. DKK 1,626 mia.), hvilket er 2,6 pct. af BNP. Alene i december måned steg underskuddet på statsbudgettet med LVL 71,6 mio. (ca. DKK 0,888 mia.), mens underskuddet på de lokale budgetter steg med LVL 16,6 mio. (ca. DKK 206 mio.) i denne måned. Valdis Dombrovskis, der er finansminister i den nye regering under premierminister Einars Repse, har udtalt, at den kraftige stigning i underskuddene i december måned skyldes den tidligere regering, idet tilføjelserne til sidste års finanslov om f.eks. hjælp til landmændene på grund af tørken sidste sommer og yderligere udgifter i forbindelse med Melodi Grand Prix'et først blev vedtaget sent i oktober og blev udbetalt i december. Einars Repse, der tidligere har været nationalbankdirektør i Letland, tiltrådte med sin regering i november måned. Læs mere i Nyhedsbrevene "Baltisk Erhverv og Russisk Erhverv.


Markederne smiler til Miller
af Lars Christensen, Danske Analyse

Ved EU-mødet i København i december blev forhandlingerne om polsk EU- medlemskab endelig afsluttet, og premierminister Leszek Miller kunne rejse hjem til Warszawa med et smil på læberne. Spørgsmålet er imidlertid, om Miller fortsat vil smile, når den polske befolkning har været til stemmeboksene i juni for at stemme om polsk EU-medlemskab fra maj 2004.
Hidtil har de finansielle markeder fejret ethvert skridt i retning af polsk EU-medlemskab med lavere renter og en styrket PLN. Det skete i forbindelse med det irske ja til Nice-traktaten og i forbindelse med den succesfulde afslutning på forhandlingerne i København i december. Markedet vil uden tvivl feste med Miller, hvis vi får et ja ved folkeafstemningen i juni. Der er dog også udsigt til, at både Miller og de finansielle markeder vil kunne fejre et polsk ja i juni. Således tyder de fleste meningsmålinger på, at ja-siden vil få 60-70% af stemmerne ved den kommende folkeafstemning. Ydermere har tendensen i meningsmålingerne siden afslutningen af forhandlingerne i december klart bekræftet, at hovedparten af den polske befolkning betragter forhandlingsresultatet som værende positivt. Samtidig er det værd at bemærke, at tilslutningen til ja-siden henholdsvis nej-siden er tæt korreleret med den økonomiske udvikling. Således kan fortsat økonomisk fremgang i polsk økonomi ventes at hjælpe ja-siden. I de seneste måneder har polsk økonomi vist klare tegn på bedring, og selvom økonomien fortsat har det svært, så vil situationen sandsynligvis være yderligere forbedret i juni. Det vil gøre det vanskeligt for nej-siden at hævde, at det er reformerne . der knyttes til det fremtidige EU-medlemskab. der gør det svært for økonomien. Man kunne således foranledes til at tro, at Miller og Co. kunne ånde lettet op, men der er imidlertid et mindre problem: Polakkerne er meget svære at lokke til stemmeboksen, og for at en folkeafstemning skal kunne erklæres gyldig, kræver det, at mindst 50% af de stemmeberettigede møder op til folkeafstemningen . og det kan let vise sig at blive et problem. Det er givetvis en større hovedpine for Miller og hans regering end spørgsmålet om at få befolkningen til at stemme ja. Derfor har den polske regering også indledt en kampagne for at få befolkningen til at stemme. Samtidig arbejder regeringen på diverse tiltag, der skal gøre det lettere at stemme f.eks. ved at holde stemmestederne åbne to dage. 
Læs den samlede analyse på Danske Analyse under "Nye EU-lande". Polen: Temaer og Risici for 2003.



EU-afstemninger i de kommende EU lande

af Mette Topsøe-Jensen, Danske Analyse

Hovedparten af de ti nye EU-lande, der har fået tilbud om optagelse i EU fra maj 2004, afholder i løbet af 2003 folkeafstemninger med henblik på at sikre folkelig opbakning til EU-deltagelsen. Den folkelige opbakning blandt de ti ansøgerlande (otte central- og østeuropæiske og to middelhavslande) er udbredt, men i visse lande lever EU-skepsisen, og et .ja. ved afstemingerne er derfor ikke givet på forhånd. Desuden afhænger EU-udvidelsen af ratificering af udvidelsestraktaten blandt parlamenterne i de nuværende 15 EU-lande. EU.s udvidelsestraktat står til at skulle underskrives i Athen den 16. april 2003. Følgende lande har planlagt folkeafstemning om optagelse i EU:

SLOVENIEN: 23. marts 2003 (ikke bekræftet). JA: over 60%. NEJ: ca. 23%.

UNGARN: 12. april 2003. JA: ca. 70%. NEJ: ca. 11%.

SLOVAKIET: 16.-17. maj 2003 (ikke bekræftet). JA: over 70%. NEJ: under 15%.

LITAUEN: 11. maj 2003 (ikke bekræftet). JA: ca. 64%. NEJ: 17%.

POLEN: 8. juni 2003 eller til efteråret (ikke bekræftet). JA: ca. 60-70%. NEJ: 18%.

TJEKKIET: 15.-16. juni 2003. JA: over 50%. NEJ: 18%.

ESTLAND: 14. sep. 2003. JA: 57%. NEJ: 36%.

LETLAND: 20. sep. 2003. JA: 48%. NEJ: 32%.

MALTA: Primo 2003 (ikke bekræftet). Et relativt flertal er for optagelse i EU, men en meget stor andel af vælgerne har endnu ikke besluttet sig.

CYPERN: Ingen folkeafstemning om EU-medlemskab. EU-opbakningen er over 75% blandt græsk-cyprioterne.


Kroatien vil med i EU
af Eurocenter

Kroatien vil i februar indgive en officiel ansøgning om at blive optaget i EU. Det blev meddelt da landets regeringschef Ivica Racan den 27. januar 2003 mødtes med Europa-Kommissionens præsident Romano Prodi. Kroatien vil satse på at blive optaget i EU sammen med Rumænien og Bulgarien, hvilket forventes at ville ske i 2007.
Flere EU-lande har allerede givet udtryk for, at de vil se positivt på en kroatisk ansøgning om EU-medlemskab. Samtidig er der dog en uløst konflikt mellem Kroatien og verdenssamfundet, idet Kroatien ikke vil udlevere en af landets generaler, Janko Bobetko, til retsforfølgelse ved krigsforbryderdomstolen i Haag. Det har bl.a. medført, at godkendelsen af en samarbejdsaftale mellem EU og Kroatien er sat i stå. Kroatien har 4,4 mio. indbyggere og er arealmæssigt lidt større end Danmark. Kroatien ligger rent økonomisk en lille smule under nabolandene Slovenien og Ungarn, der næste år kommer med i EU. Omvendt er økonomien i Kroatien væsentlig stærkere end i EU-ansøgerlandene Rumænien og Bulgarien. Indtil 1991 var Kroatien en delstat i Jugoslavien. Efter selvstændigheden blev landet ledet af præsident Franjo Tudjman frem til 1999, hvor han døde. Hans efterfølger, præsident Stipe Mesic, har efterfølgende iværksat en række reformer af demokratisk og markedsøkonomisk tilsnit. Siden 1991 har EU gennem forskellige hjælpeprogrammer givet Kroatien 3,2 mia. kr. i støtte. Denne støtte er især gået til humanitær nødhjælp, repatriering af flygtninge samt støtte til overgangen til demokrati og markedsøkonomi.


Kom i gang med det russiske marked
af Eurocenter  

For mange danske virksomheder vil det være forbundet med store perspektiver at indtænke Rusland i forretningsstrategien – især nu hvor økonomien i det store land er i markant bedring. To projekter skal hjælpe danske virksomheder i gang med det russiske marked.
Frederiksborg Amt gennemfører et projekt i Pskov, der er en by med 200.000 indbyggere placeret 300 km. syd for Skt. Petersborg. Projektet går bl.a. ud på at etablere kontakt mellem danske virksomheder og virksomheder i Pskov. Denne by står rent erhvervsmæssigt stærkt inden for brancher som beklædning, træ- og metalarbejde, byggematerialer samt fødevarer. Grundet de relativt lave produktionsomkostninger i Pskov – og det øvrige Rusland – kan danske virksomheder med fordel placere dele af produktionen her.
Derudover afholder Håndværksrådet International en delegationsrejse til Rusland. Denne rejse giver de deltagende virksomheder mulighed for etablere kontakt til potentielle samarbejdspartnere i Rusland. Forud for denne rejse vil der blive afholdt fire halvdagsseminarer, ligesom rådgivning og praktisk hjælp fra Håndværksrådet International og deltagelse i en erfa-gruppe er en del af initiativet. 
Rusland er et stort marked med 145 mio. indbyggere. Det russiske marked starter i Danmarks nærområde – Østersø-regionen – og strækker sig til Fjernøsten. Ruslands økonomi er nu i fremgang. Ruslands økonomiske vækst ligger således på ca. 8% om året. Inflationen er faldet fra et ekstremt højt niveau for et par år siden til ca. 20% på årsplan, og arbejdsløsheden ligger nu på ca. 10%. Den økonomiske fremgang skyldes især de stigende priser på olie, der er Ruslands vigtigste eksportvare. Den danske eksport til Rusland har svinget op og ned i løbet af 1990’erne. I 2001 var den knap 6 mia. kr., hvilket var en stigning på 42% i forhold til 2000. Fødevarer er den største danske eksportvare til Rusland. Danmarks import fra Rusland er domineret af råvarer. Et mindre antal danske virksomheder har etableret produktion i Rusland. De største investeringer til dato er foretaget af Dansk Tyggegummifabrik, Rockwool og Carlsberg. Den nye regering under præsident Putin har siden sin tiltræden for to år siden iværksat en række reformer af markedsøkonomisk tilsnit. Disse reformer omfatter bl.a. en reform af skattesystemet, der indebærer en mere effektiv inddrivelse af skatter, samt en jordreform, der gør det muligt for private at eje jord. Endnu er de gennemførte reformer utilstrækkelige til at ændre afgørende på det økonomiske aktivitetsniveau, men der spores en stor optimisme blandt både russiske virksomhedsledere og udenlandske investorer.


Øst Magasinet's debat-Forum Kom med din mening!

Korruption kan ikke betale sig – heller ikke i Øst
af Munk, Andersen & Feilberg

Etablering i Østeuropa er et tema i mange virksomheder men stadig en realitet for de få. En væsentlig barrierer for at tage skridtet er frygten for korruption, mafia, kriminalitet og områdets almindelige lovløshed. Korruption fremstår for de fleste virksomheder, som en naturlig og nødvendig del af alle erhvervsaktiviteter i Central- og Østeuropa, og jo længere mod øst, jo værre er det.
Virkeligheden er ganske anderledes. Medierne har en del af skylden for "korruptionsmyten" og sammenblandingen af organiseret kriminalitet og korruption. De tidligere kommunistiske lande har naturligvis mange problemer, men derfor er korruption alligevel hverken lovligt eller nødvendigt. Faktisk kan korruption ud fra en ren økonomisk betragtning slet ikke betale sig for virksomheden! Korruption har nemlig sneboldeffekt og vokser med tiden.
For det første er østeuropæisk lovgivning på området meget lig den danske. Korruption er ulovligt, og sanktionerne for den virksomhed der indlader sig dette, er ofte meget omfattende. For det andet er korruption aldeles unødvendigt. Det er absolut ikke et krav at betale penge under bordet for at kunne fungere i Østeuropa, men de lave lønninger og dermed dårlig moral giver korruptionen gode betingelser. Specielt de virksomheder, der ikke sætter sig ind i de lokale love og regler er udsatte. Følger man loven, som man ville gøre det herhjemme, eller for den sags skyld i andre EU lande, så opnår man også det man faktisk har krav på, og kan drive sin virksomhed uden brug af korruption.
Desværre er alt for mange danske virksomheder af den opfattelse, at Østeuropa er det vilde vesten, hvor man som dansk virksomhed kan og bør mase sig ind, uden hensyntagen til lokale forhold. Ofte sætter man sig ikke ind i hverken lovene eller kulturen, og har heller ikke tålmodigheden eller lyst til at gå gennem de officielle kanaler. Ville danske virksomheder handle på samme måde i forbindelse med en etablering i Tyskland eller USA?
I et forsøg på at betale sig over hvor gærdet er lavest, udsætter virksomhederne sig selv for en stor risiko. Bestikkelsessummerne stiger ukontrollabelt over tid, og til hver en tid kan myndighederne lukke gesjeften, da man arbejder på manglende tilladelser, med mangler i regeloverholdelsen eller på baggrund af en uberettiget position.
Omvendt er lovlydighed en forudsigelig udgift, idet prisen ofte er administrative procedurer samt god og sikker ledelse. Med andre ord er "orden i eget hus" og påpasselighed i valget af forretningsforbindelser en forudsætning for at undgå korruption. At undgå korruption kræver faktisk en stor indsats og en jordnær politik på området. Det er en "upfront" investering som man kan vælge til eller fra. Den fornuftige og omkostningsfokuserede virksomhed styrer udenom korruption, med langt bedre bundlinie og med mindre risiko.


Øst Magasinet's debat-Forum Kom med din mening!

Markedskommentar
af
Jyske Invest

Tilbageblik

BP køber det russiske olieselskab Tyumen for 6,75 mia. USD, hvilket er den største udenlandske investering nogensinde i Rusland. Investeringen er en blåstempling af Putins omfattende reformprogram, og den øgede politiske stabilitet i landet. Investeringen baner vejen for andre selskaber.

Det polske Bondeparti har forladt regeringspartneren SLD, som nu har en mindretalsregering. Uoverensstemmelserne startede allerede under optagelsesforhandlingerne til EU, og kulminerede, da Bondepartiet afviste et forslag om at øge betalingen på motorvejene for at finansiere nye veje. Selv om det nu bliver sværere for regeringen at få befolkningens "ja" til EU, så forventer vi stadig, at det vil lykkes.

Forventninger
Vi forventer en fortsat positiv økonomisk og politisk udvikling i de østeuropæiske lande. Målt på BNP pr. indbygger er selv de rigeste østeuropæiske lande bagud i forhold til de fattigste af EU-landene. Igennem de sidste mange år er denne forskel dog mindsket, og vi forventer, at trenden fortsætter. Aktierne i Østeuropa er desuden væsentligt billigere end aktierne i Vesteuropa, og med en fortsat konvergens mod standarderne i Vesteuropa forventer vi, at denne forskel vil blive indsnævret.

Usikkerheden i Irak har dog stor betydning for aktiemarkederne i de kommende måneder. Det virker efterhånden svært at undgå en krig i Irak. En krig kan betyde faldende aktiekurser især hvis olieprisen fortsætter med at stige.


Øst Magasinet's debat-Forum Kom med din mening!

Næste udgave af Øst Magasinet udkommer d. 10. april 2003. Indlæg, pressemeddelelser og kommentarer kan sendes til redaktionen.

Øst Magasinet's nyhedsgruppe, som modtager Øst Magasinet har p.t. ca. 850+ medlemmer.
Tilmeld/Afmeld: Nyhedsgruppe

Markedsføring af et produkt

Har du et produkt eller en service som du ønsker at markedsføre? Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev. Læs mere


Nyhedsmail

Tilmeld dig East-X-Net's nyhedsgruppe og få tilsendt Øst Magasinet hver måned med artikler om østeuropæisk erhverv og politik. Denne service er gratis.
Tilmeld dig her!

Hot links!

Projekt Øst - Hjælper børnehjem i Skt. Petersborg.

All rights reserved. © 2003 Øst Magasinet. Sections of the information displayed on this page (dispatches, photographs, logos) are protected by intellectual property rights owned by Øst Magasinet. As a consequence, you may not copy, reproduce, modify, transmit, publish, display or in any way commercially exploit any of the content of this section without the prior written consent of East-X-Net.

 
 
Modtag
Øst Magasinet
med mail:

Tilmelding

Udskriv
Anbefal os
Skriv til red.
Start en debat


 
Øst Magasinet:
Arkivet



East-X-Net
Bookstore


Bookstore 
indeholder bog
tilbud fra 
amazon.com
Besøg
East Bookstore



We did this.....
Interesseret i 
en hjemmeside!

Klik ind hos:
www.loumann.dk
Tlf: 75720232


Vigtig besked:

Vidste du at du kan kontakte East-X-Net's læsere? 
Har du et produkt eller en service som du ønsker at markedsføre? 
Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev.
Mere information!

KLIK HER!

     

 

   
     

 

   
   

© East Export Network 1997.  Redaktør Allan Loumann Lissau
Copyright and Trademarks.  Fortrolighedspolitik.  User Policy.  
Hjælp til at læse.  Rapporter problemer til East-X-Net. 
Udvikling:
Loumann.dk

 
Print this page.