East-X-Net's e-Magasin om Østeuropa - 12 årlige udgivelser - Oktober 2002 - Nr. 39

         

 

 

 


MENU

Aktiviteter
Forside
VidenPortal
East News Center
Erhvervskontakt
Info Center
Job Center
Russian Info

Brugergruppe
Tilmelding

Øst Magasinet
Arkivet
Vores mål

Bruger info

Bruger info
Reklame infoCopyright


Kontakt
Kommentar

Søgning
East-X-Net
Sitemap

Tilbud fra East-X-NetTilbud

Indhold:

1. Artikler
Møde med EU-kandidater i Oktober
Valg i Makedonien
Miss Universe afskediget

Kostunica og Labus videre til anden runde
Kidnapningssag i russisk erhvervsliv
Bankchef vinder valg i Letland
Parlamentsvalg i Slovakiet
Firmaer har brug for østeuropæere
EU Udvidelse med toget
Internettet også udbredt i Østeuropa
Rusland interessant for investorer
Rusland er en fri markedsøkonomi om fem år
Hvad er Sapard?
Gå-hjem-møde: Tjekkiet – mere end Skoda

2. Baggrund
Litauen tæt på EU-medlemskab
af Deividas Matulionis, Litauens ambassadør i Danmark

3. Investering i Østeuropa

Markedskommentar oktober 2002
af Jyske Invest

4. Russisk Erhverv
Regering lover inflation på max. 14%

af Øst Info


5. Baltisk Erhverv
Baltikum holder stand i korruptionsindex

af Øst Info

6. Månedens bog

7. Nye links

8. Nyhedsgruppen

9. Næste udgivelse


  1. Artikler

Møde med EU kandidater i oktober

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har indbudt de 13 kandidatlandes stats- og regeringschefer til møde med formandskabet i København den 28. oktober.
Formålet med mødet er at orientere kandidatlandene om resultaterne af Det Europæiske Råds møde i Bruxelles den 24. til 25. oktober. Udvidelsen er det altdominerende dagsordenspunkt for Det Europæiske Råds møde i Bruxelles. Der skal her tages stilling til, hvilke af kandidatlandene EU kan færdiggøre optagelses forhandlinger med i december. De nuværende 15 medlemslande skal desuden på mødet i Bruxelles
finde enighed om en fælles position på de udestående spørgsmål i udvidelses forhandlingerne om landbrug og budget. Efter disse møder vil der kun være godt seks uger til at fjerne de sidste knaster før topmødet i København i december. Særligt EU's tilbud om begrænset landbrugsstøtte til nye EU lande er et problem, som kandidaterne ønsker forbedret.


Valg i Makedonien

Den Socialdemokratiske Union(SDSM) med tidligere premierminister Branko Crvenkovski, samt støttepartier vandt parlamentsvalget i Makedonien i september. De fik 60 pladser i parlamentet. Valget er foregået i rimelig god orden, og resultatet hilses velkommen blandt vestlige ledere. Crvenkovski kan nu vælge at samarbejde med den nationalistiske fløj,som fik 33 pladser eller det etnisk-albanske parti, som fik 16 pladser. Den sidste løsning anbefales af vestlige ledere, der dermed håber at få etableret et mere politisk stabilt Makedonien. Makedonien var skueplads for en borgerkrig, som sluttede i 2001.  


Miss Universe adskediget

Den russiske pige Oxana Fedorova, der blev kåret som Miss Universe i maj, er blevet fyret. Det er første gang i Miss Universe historien, noget sådan er sket. Komiteen angav som begrundelse, at Oxana Fedorova ikke var aktiv nok, og dermed ikke overholdt de forpligtelser, som følger med titlen. Konkurrencens nummer to, Justine Pasek fra Panama bliver herefter officiel Miss Universe. Ifølge avisen New York Post lever Fedorova et luksusliv i Rusland, hvor der er rygter om, at hun i hemmelighed har giftet sig med en rig og indflydelsesrig kæreste, og er måske ovenikøbet gravid! Dette er imod de strenge Miss Universe regler, som tilsiger streng afholdenhed. Oxana Fedorova afviser imidlertid alle beskyldninger.


Kostunica og Labus videre til anden runde

Første runde af det serbiske præsidentvalg blev vundet af den siddende jugoslaviske præsident Vojislav Kostunica og Miroljub Labus. Kostunica fik 31,2% af stemmerne, og Labus fik 27,7%. Disse to kandidater går hermed videre til anden runde. Den stærkt nationalistiske kandidat Vojislav Seselj fik 22,5 procent. Valgdeltagelsen var kun på 55% af 6,5 mio. stemmeberettigede. Det lover ikke godt. Vojislav Seselj har opfordret sine vælgere til at blive hjemme ved anden valgrunde. Stemmepct. skal imidlertid være over 50% for at valget er gyldigt. Det forventes, at Vojislav Kostunica med største sandsynlighed vinder anden valgrunde, som ventes gennemført den 13. oktober. 


Kidnapningssag i russisk erhvervsliv 

Sergej Kukura, den øverste økonomidirektør i Ruslands største olieselskab LUKoil, blev i september kidnappet af en gruppe bevæbnede mænd. Kidnapningen foregik ved dagslys, og livvagterne blev simpelt hen overmandet. LUKoil modtog herefter et krav om løsesum. Sergej Kukura dukkede senere uskadt op igen. Det vides ikke, om der er udbetalt løsesum, men noget tyder på det. Der var ligeledes udsat en dusør på 7,5 mil. dollars. Hvorvidt denne er udbetalt ønsker LUKoil heller ikke at oplyse. Russisk politi eftersøger flere personer i forbindelse med sagen.


Bankchef vinder valg i Letland

Parlamentsvalget i Letland blev vundet af tidligere centralbankchef Einars Repses ny parti Ny Æra. Ny Æra fik 23,9 procent af stemmerne ved afstemningen d. 5 oktober. Det giver partiet 26 pladser i parlamentet, som består af 100 sæder. Partiet Samlet Letland fik 18,9 procent, hvilket giver 24 pladser, og dermed parlamentets næststørste parti. Det konservative Folkeparti, fik med 16,7 procent og 21 pladser. Valget blev et stort nederlag for det tidligere regeringsparti Letlands Vej, som ikke kom over spærregrænsen på fem procent, og blev dermed ikke repræsenteret i parlamentet.


Parlamentsvalg i Slovakiet 

Der har været afholdt parlamentsvalg i Slovakiet 20-21 september. Valget blev imødeset med stor spænding. Det var fra mange sider frygtet, at Slovakiets tidligere ministerpræsident Meciar ville få flertal til igen at etablere en regering. Faktisk gik valget godt for Meciar's HZDS parti. De fik ca. 20 % af stemmerne. Valget var et nederlag for det siddende regeringsparti under ledelse af Mikulus Dzurindas, men det er alligevel lykkedes ham at skabe en koalition, som fortsat sikrer ham ministerpræsident posten. Dzurindas' parti SDKU fik 15% af stemmerne. Slovakiet er præget af en stor arbejdsløshed, og en generel utilfredhed med udviklingen. Derfor var det frygtet, at Meciar muligvis kunne vende tilbage til magten. Meciar's tidligere regering var ramt af en lang række korruptionsskandaler. EU har derfor heller ikke skjult deres holdning vedrørende valget, nemlig at Meciar var uacceptabel. 


Firmaer har brug for østeuropæere

Ifølge erhvervsbladet har danske virksomheder med eksport til Østeuropa et udækket behov for arbejdskraft med sproglige og kulturelle kompetencer, som kan udfyldes af herboende østeuropæere. Det viser en undersøgelse, som konsulentfirmaet Munk, Andersen & Feilberg, Århus, har foretaget blandt 106 eksportvirksomheder i Århus Amt.
Konsulent Bo Nyhus, fra Munk, Andersen & Feilberg, har haft kontakt til virksomhederne i samarbejde med projektleder Natalia Lieknin fra Arbejdsmarkedsnetværk, Århus Kommune. Arbejdsmarkedsnetværk har et projekt, der arbejder med hjælpe østeuropæiske personer med at finde arbejde. Undersøgelsen viser, at over 50 pct. har oplevet sproglige barrierer i forbindelse med aktiviteter i Østeuropa.  Ca. 30 pct. af de adspurgte virksomheder har udtrykt behov for tilførelse af kompetent arbejdskraft. 63 pct. har planer om at udvide deres aktiviteter i Østeuropa. Undersøgelsen viser noget overraskende, at perfekt dansk ikke er nødvendigt. Derimod forventes den ansatte at beherske engelsk i skrift og tale på højt niveau. Virksomhederne udtrykker i undersøgelsen interesse for at få adgang til en specialiseret internet database med herboende personer. En mulighed er www.east-x-net.dk / Export Job Center, der indeholder en ansøger database for østeuropa interesserede. 
Læs undersøgelsen fra Munk, Andersen & Feilberg.


EU Udvidelse med toget

Trukket af et damplokomotiv model R 946 årgang 1917 drager Europabevægelsen i efterårsferien rundt til 17 byer i Jylland og på Fyn med information, debat, eventyr og musik i anledning af EU's kommende udvidelse mod Øst.
Toget trækker fire vogne med aktiviteter for enhver smag. I debatvognen vil der være debat mellem lokal- og landspolitikere om udvidelsen mod øst og dens konsekvenser for byen, Danmark og Europa. Der er til hver by lavet en særlig pjece og en konkurrence med spørgsmål relateret udvidelsen og byen. Starten går fra Randers banegård mandag den 14. oktober kl. 9.00 og kampagnen slutter lørdag eftermiddag på Nyborg Station den 19. oktober. Undervejs besøges Hobro, Aalborg, Viborg, Skive, Holstebro, Ringkøbing, Herning, Silkeborg, Horsens, Vejle, Fredericia, Haderslev, Kolding, Odense og Svendborg.
Udvidelsen med op til 10 lande fra Østeuropa, som ventes besluttet på EU-topmødet i København til december, er et fantastisk vigtigt projekt for Danmark og Europa, siger Europabevægelsens landsformand Erik Boel. Den vil endelig hele sårene fra anden verdenskrig og skabe grundlaget for et helt og fredeligt Europa fremover. Udvidelsen vil også betyde ordentlige rammer for handel og konkurrence til gavn for danske virksomheder og lønmodtagere.
Hidtil har der i meningsmålinger været bred opbakning til udvidelsen i Danmark. Men meningsmålinger viser også, at danskerne ved meget lidt om udvidelsen og føler sig dårligt informerede. Det tyder på, at opbakningen ikke stikker særlig dybt, og vi ser nu, at danske EU-modstandere i stigende grad spiller på frygten for, at udvidelsen vil medføre mere kriminalitet og illegal arbejdskraft fra Østeuropa. Det er baggrunden for, at vi iværksætter denne store kampagne, slutter Erik Boel.


Internettet også udbredt i Østeuropa
Af Peter Fjerring, Eurocenter

Flere af landene i Central- og Østeuropa er godt med, når det drejer sig om Internettes udbredelse. Det viser den seneste verdensrangliste, som NUA – et irsk bureau for Internet-statistik – har lavet over, hvor stor en procentdel af befolkningen i forskellige lande der har adgang til Internettet.
F.eks. er EU-ansøgerlandet Estland nr. 24 på verdensranglisten, her har 35% af befolkningen adgang til Internettet. Det vil sige, at Estland ligger højere end otte af de nuværende EU-medlemslande (det drejer sig om Portugal, Irland, Italien, Belgien, Frankrig, Luxembourg, Spanien og Grækenland).
To andre central- og østeuropæiske lande, der ligger højt på listen, er Slovenien og Tjekkiet på pladserne 30 og 32. Danmark er nr. tre i verden kun overgået af Island og Sverige. Ifølge undersøgelsen har 60% af befolkningen i Danmark adgang til Internettet. Toppen af listen domineres af nordeuropæiske lande og lande som USA, Australien og Hong Kong. Rusland ligger på plads 48,  og Polen som nr. 42.


Rusland interessant for investorer
af
journalist Tina Altenburg

I en opgørelse over, hvilke lande der er mest interessante for udenlandske investorer er Rusland steget fra en 32. plads sidste år til en plads som nr. 17 i år. Tallene for de senere år viser ellers, at niveauet for de direkte udenlandske investeringer er faldende. I 1999 modtog Rusland 3,3 mia USD i direkte udenlandske investeringer, i 2000 fik Rusland 2,7 mia USD direkte udenlandske investeringer. Det beløb dalede yderligere til 2,5 mia USD sidste år. Men det globale indeks for investeringstillid viser, at Rusland er ved at blive mere attraktivt for investorer. Det skyldes bl.a., at Ruslands udlandsgæld er faldet fra 90% af BNP i 1998 til kun 50% af BNP i 2001 og dels, at Rusland er ved at få international anerkendelse af at være en fuldt fungerende markedsøkonomi.

Rusland er en fri markedsøkonomi om fem år
af journalist Tina Altenburg

Det var budskabet fra den russiske ministerpræsident Mikhail Kasjanov, der talte på en netop afholdt konference for investorer med titlen ”Rusland: Stabil økonomisk udvikling”. Ministerpræsidenten fortalte i den forbindelse om de anstrengelser, som regeringen gør sig for at sikre, at den økonomiske vækst fortsætter og for at skabe gode vilkår for investorer. Regeringen vil bl.a. se nærmere på finansmarkedet. Regeringen vil sælge sine aktier i de russiske finansinstitutioner og i bankerne og vil forberede ny lovgivning, der giver en statslig garanti for almindelige menneskers indlån i bankerne, så russerne kan få deres tab dækket i tilfælde af, at en bank går konkurs.



Hvad er Sapard?
Af Peter Fjerring, Eurocenter

SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development) er et EU-program, der finansierer projekter om landbrug og udvikling i landdistrikter i de ti lande, der har søgt om medlemskab af EU.
Baggrunden for EU-programmet er et politisk ønske om, at gøre ansøgerlandene klar til at deltage i EU’s fælles landbrugspolitik, der er et af kerneområderne i EU-samarbejdet.

Projekterne under SAPARD vil omhandle f.eks:

  • Investeringer i landbrugsprojekter, indkomstmuligheder og uddannelse i landdistrikter.
  • Forbedringer af forarbejdning og afsætning af landbrugs- og fiskeriprodukter
  • Styrkelse af veterinærkontrol, plantesundhed, fødevarekvalitet og forbrugerbeskyttelse

Da landbrugserhvervet er vidt forskelligt i de ti ansøgerlande, er det også forskellige aktiviteter, som det enkelte land har valgt at prioritere.

Midlerne i SAPARD fordeles dels ved, at nogle allerede fastlagte projekter udbydes i offentlig licitation, dels ved at interesserede landbrugsbedrifter, virksomheder, organisationer mv. kan ansøge SAPARD om medfinansiering af relevante projekter, som de agter at gennemføre.
Kontakte EU-konsulent Peter Fjerring, tlf.: 33 76 58 51 eller e-mail pef@schultz.dk vedr. mere information.



Gå-hjem-møde: Tjekkiet – mere end Skoda
Af Peter Fjerring, Eurocenter

Når talen falder på Tjekkiets erhvervsliv, vil mange udlændinge nok – som det første – tænke på bilfabrikken Škoda. Men Tjekkiet er faktisk et land med en meget alsidig erhvervsstruktur og dermed også et potentiale for mange virksomheder. EuroCenter sætter derfor fokus på det tjekkiske marked med et gå-hjem-møde den 30. oktober 2002 i København. Tjekkiet har en lang tradition inden for sværindustri og maskiner. Målt efter vestlig standard er der dog en del af den tjekkiske industri, der ikke er tidssvarende, og landet bestræber sig derfor på at fremskynde innovation, udvikling og omstilling til nye brancher. Dette indebærer en række nye muligheder for produkter og tjenesteydelser til modernisering af landbrug og industri, byggesektoren, miljø- og energisektoren mv. På gå-hjem-mødet vil deltagerne få et overblik over Tjekkiets forberedelser til EU-medlemskab, den økonomiske situation landet, relevante tilskudsordninger og virksomheders erfaringer med det tjekkiske marked. Mødet henvender sig især til nybegyndere på det tjekkiske marked, men alle er velkomne til at deltage. Kontakte EU-konsulent Peter Fjerring, tlf.: 33 76 58 51 eller e-mail pef@schultz.dk vedr. mere information.


Øst Magasinet's debat-Forum Kom med din mening!

Litauen tæt på EU-medlemskab
Af Deividas Matulionis, Litauens ambassadør i Danmark

I 1991, hvor Litauens uafhængighed var skrøbelig, og den russiske hær stadig stod i Litauen, forudsagde fremsynede politikere – først og fremmest Uffe Ellemann-Jensen – at Litauen og to andre baltiske lande, Letland og Estland, ville blive fuldgyldige medlemmer af alle de europæiske og transatlantiske strukturer inden for en overskuelig fremtid. Det var ikke kun en ubegrundet kompliment for at stille værten tilfreds. Uffe Ellemann-Jensen sagde, at han havde tillid til vores folks evne til at nå dette mål, dvs. at accelerere udviklingen fra statsstyret kommunisme til demokrati, markedsøkonomi og retssikkerhed.
EU og NATO har fra starten været vores vigtigste udenrigspolitiske mål og fundamentet for hele det litauiske politiske miljø fra det yderste venstre til det yderste højre. Vi sammenligner opnåelse af EU- og NATO-medlemskab med den dag for 12 år siden, hvor vi fik vores uafhængighed tilbage. EU- og NATO-medlemskab komplementerer hinanden og er begge centrale for Litauens tilbagevenden til Europa. Men det vigtigste er, at EU- og NATO-medlemskab ikke alene er et projekt for den politiske elite. EU-medlemskabet har opbakning fra 50 % af befolkningen, og opbakningen har været stabil i de sidste mange meningsmålinger. Modstanden mod EU-medlemskab er markant mindre (26 % af befolkningen).
EU-topmødet i Helsinki var det første gennembrud. Litauen var inviteret til at indlede forhandlinger om EU-medlemskab to år senere end den første gruppe ansøgerlande. Det var derfor indlysende, at vi var nødt til at arbejde dobbelt så hurtigt for at indhente disse lande. Ikke desto mindre lykkedes det os at afslutte 28 af 31 forhandlingskapitler. Jeg vil dog ikke give det indtryk, at jeg opfatter processen som en europæisk skønhedskonkurrence eller et ’Tour de France’. Måden, medlemskabet opnås på, måles ikke på kapitler eller på, hvor hurtigt de bliver afsluttet. Afslutningen af kapitler er ikke et mål i sig selv. Vores fornemste opgave er at arbejde for at opnå de bedst mulige betingelser for at kunne sikre vores nationale interesser og derved lægge fundamentet for vores fremtid i EU’s indre marked.
Vi står på tærsklen til en historisk genforening med Europa. Afslutningen af forhandlingerne er allerede synlige i horisonten – selv om der stadig er et stykke vej at gå. Der resterer kun tre kapitler. Men ligesom i bjergbestigning tages de sidste skridt oftest i det mest stejle og glatte terræn.
I dag, kun fire måneder før forhandlingerne skal afsluttes, er der to vitale sager tilbage på bordet. To forhold, som vil udgøre grundlaget for vores vurdering af betingelserne for vores tiltrædelse. Det drejer sig om landbrug og finansieringen af lukningen af atomkraftværket i Ignalina. Disse emner er direkte forbundet med forhandlingerne om bidrag til og tilskud fra EU-budgettet.
Jeg håber, at EU i en nær fremtid vil finde en fællesnævner i forbindelse med den økonomisk mest følsomme del af tiltrædelsesforhandlingerne. Den historiske udvidelse af EU med op til ti lande i Central- og Østeuropa skal nemlig lykkes. Det er nødvendigt for os alle. Kommissionens aktuelle landbrugsudspil i forbindelse med udvidelsen er et godt grundlag for det endelige kompromis – først og fremmest hvad angår direkte tilskud og kvoter for bestemte landbrugsprodukter. Vores primære ønske er at sikre lige konkurrencevilkår for vores landmænd i det indre marked. Jeg håber ikke, vi vil ende i en ’alt-eller-intet’-situation.
Atomkraftværket i Ignalina er en særlig sag. I juni forpligtede Litauen sig til at lukke atomkraftværket i 2009. Det var en meget vanskelig beslutning. Navnlig fordi atomkraftværker leverer 75 % af Litauens energi. Det er indlysende, at det at overlade det til Litauen alene at løse dette problem vil være en ubærlig byrde for mit land. Tidspunktet for lukningen af Ignalina-værket hænger sammen med en tilstrækkelig økonomisk støtte fra EU. Vi er derfor tilfredse med, at EU har anerkendt problemets omfang ved at understrege, at det ikke alene er Litauens problem – men hele Europas.
I det udvidede EU vil Vilnius blive den hovedstad, der ligger nærmest Unionens østlige grænse. Vi føler ansvar for en effektiv grænsekontrol. Men grænsen til tredjelande bør ikke blive en ’europæisk mur’, der ikke kan passeres. Da vi under forhandlingerne afsluttede kapitlet om retlige og indre anliggender, forpligtede vi os til at udstede visa til russiske transitrejsende og indbyggere i Kaliningrad i 2003. EU og Rusland har indledt forhandlinger om mulige løsninger, hvad angår fleksible transitrejser mellem Kaliningrad og det øvrige Rusland. Det bør ske inden for rammerne af Schengen
aftalen.
Vi vil ikke acceptere en løsning, der gør Litauen til en gennemfartsvej mellem to dele af Rusland på bekostning af vores suverænitet eller vores fremtidige tiltrædelse af Schengen-aftalen. Jeg forventer ærlig talt heller ikke, at det bliver løsningen. Jeg er helt sikker på, at det vil lykkes at finde et kompromis, som alle de involverede lande kan acceptere.
Set fra det litauiske perspektiv er det forkert at gøre Fællesskabets politikker til et mellemstatsligt anliggende. Fællesskabsmetoden skal bevares og – hvor det er muligt – udvides. Solidaritetsprincippet skal gælde, også efter udvidelsen. Om end solidariteten kun lægger beslag på en mindre del af EU’s BNP, så indebærer den en stor belønning i fremtiden. 
Vi tror, at en forenkling af traktaterne og beslutningsprocessen vil være en fordel, men vi tvivler på muligheden for at udarbejde et veldefineret kompetencekatalog. Jeg tror, at det er næsten umuligt at ramme et mål, som er i konstant bevægelse og hele tiden ændrer form. En styrkelse af de nationale parlamenters rolle i beslutningsprocessen er meget ønskværdig, men det skal ske inden for de eksisterende interparlamentariske strukturer.
Den Europæiske Union har siden etableringen for 50 år siden vist sig at være det mest vellykkede politiske projekt i Europas historie. EU har altid været et betydningsfuldt centrum. Gennem årene er EU blevet udvidet med ni medlemslande. Hver enkelt udvidelse har været en succes. Ingen fiaskoer. Det håber jeg også vil være tilfældet denne gang. Vi føler os ansvarlige, vi er parate til at dele forpligtelserne, vi er villige til at bidrage til at opbygge og forstærke vores fælles europæiske hjem. Topmødet i København er bestemt til at blive en succeshistorie. Der er ingen vej tilbage – og ingen tid til vaklen og ubeslutsomhed.

Kilde:
Artiklen er oprindelig trykt i Europa-Kommissionens nyhedsbrev EUROPA http://nyhedsbrev-europa.dk
oktober 2002

Øst Magasinet's debat-Forum Kom med din mening!

Markedskommentar September 2002
fra Jyske Invest Investeringsforening Østeuropa

Tilbageblik
Økonomer har gennem de seneste uger peget på de uheldige økonomiske konsekvenser af frygten for en krig i Irak. Den høje oliepris vil lægge en dæmper på væksten. De store russiske olieaktier nyder dog alt andet lige godt af den højere oliepris.

I Tjekkiet steg BNP 2,5% i andet kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det var en smule bedre end ventet, men alligevel den laveste vækst i 2½ år som følge af svag efterspørgsel fra Vesteuropa. Den lave vækst samt en fortsat stærk valuta kan medføre en lavere rente.

I Polen nedsatte centralbanken endnu engang renten med 0,5% som følge af fortsat faldende inflation og begrænset økonomisk vækst. I løbet af måneden har regeringen gjort det muligt for det største olieraffinaderi, PKN Orlen, at opkøbe det næststørste raffinaderi. Regeringen planlægger desuden at sælge en del af deres beholdning i olieraffinaderiet PKN Orlen, som russiske Yukos er interesseret i at købe.

Forventninger
Irland går til valgurnerne d. 19 oktober for at stemme om Nice traktaten. Det er meget tæt mellem ja- og nej-siden. Et nej vil betyde, at udvidelsen mod øst vil blive forsinket og usikkerheden vil øges.

Den globale usikkerhed på aktiemarkederne forventes at fortsætte med usikkerhed omkring den økonomiske vækst og mulig krig i Irak.

Disse nyheder er leveret af
JYSKE INVEST

Regering lover inflation på max. 14%

Den russiske regering mener, at dens hovedopgave for fjerde kvartal i år er nedsættelse af inflationen på en sådan måde, at den bliver på årsbasis vil ligge på max. 14 pct., udtalte premierminister Mikhail Kasjanov til russiske og udenlandske journalister på en pressekonference. Med dette initiativ vil regeringen også danne et sikkert grundlag for, at inflationen i 2003 ikke overstiger 12 pct. Kasjanov mener endvidere, at væksten i år vil overstige de planlagte 3,6 pct., og at den evt. vil nå 3,9 pct. På samme tidspunkt udtrykte han bekymring over, at væksten inden for industrien ikke er særlig stabil. Direkte investeringer i økonomien ligger også under forventningerne. Dette forklarer Kasjanov med en svag finansiel sektor, der ikke kan sikre kapitalfordeling.

Baltikum holder stand i korruptionsindex

I organisationen Transparency Internationals nye årlige rapport om udbredelsen af korruption, som denne gang omhandler 102 lande, er Estland som sædvanlig det bedst placerede land i Baltikum på en 29. plads mod en plads som nr. 28 sidste år, mens Litauen er nr. 36-37 sammen med Hviderusland (nr. 38 sidste år) og Letland nr. 52-54 sammen med Tjekkiet og Slovakiet (nr. 59 sidste år). De baltiske lande er således placeret lidt bedre end sidste år. Danmark er placeret på en delt 2. plads sammen med New Zealand i undersøgelsen, hvor Finland er helt i top. Det bedst placerede eks-kommunistiske land er Slovenien, der er nr. 27 i år (nr. 34 sidste år). Bl.a. fordi der er flere lande med i undersøgelsen i år end tidligere, kan man dog ikke umiddelbart på et lands rangering se, om det er gået frem eller tilbage med korruptionen i forhold til sidste år - her må man se på det antal points, som det enkelte land har fået igennem en periode.

Bog: Lonely Planet: St. Petersburg
East-X-Net Bookstore har specialiceret sig i Lonely Planet bøger om Østeuropa. Besøg Bookstore

Nyt! Se den nye liste over "Støtteordninger" til erhvervsfremme i Erhvervskontakt Østeuropa  

Listen indeholder pt. 200 virksomheder og organisationer.
Ønsker du din virksomhed optaget på listen, så kig HER!

Øst Magasinet's nyhedsgruppe har p.t. ca. 730+ medlemmer. 

Export Job Center
Har du brug for en medarbejder med kompetancer vedrørende Østeuropa? Find din nye medarbejder via East-X-Net. Besøg
Export Job Center

BEMÆRK: Tilmeld/Afmeld: Nyhedsgruppe

Næste udgave af Øst Magasinet udkommer d. 10. nov. 2002. Indlæg, pressemeddelelser og kommentarer kan sendes til redaktionen.

Markedsføring af et produkt

Har du et produkt eller en service som du ønsker at markedsføre? Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev. Læs mere


Tilbud fra East-X-Net!

East-X-Net tilbyder medlemmer af nyhedsgruppen rabat på udvalgte produkter. Du kan kontakte leverandørene, og få rabat. Du skal bare være medlem af nyhedsgruppen, og det er gratis!

Nyhedsmail

Tilmeld dig East-X-Net's nyhedsgruppe og få tilsendt Øst Magasinet hver måned med artikler om østeuropæisk erhverv og politik. Denne service er gratis.
Tilmeld dig her!

All rights reserved. © 2002 Øst Magasinet. Sections of the information displayed on this page (dispatches, photographs, logos) are protected by intellectual property rights owned by Øst Magasinet. As a consequence, you may not copy, reproduce, modify, transmit, publish, display or in any way commercially exploit any of the content of this section without the prior written consent of East-X-Net.

 

East-X-Net
Bookstore


Bookstore 
indeholder bog
tilbud fra 
amazon.com
Besøg
East Bookstore



We did this.....
Interesseret i 
en ny hjemmeside!

Klik ind hos:
www.loumann.dk
Tlf: 75720232


Vigtig besked:

Vidste du at du kan kontakte East-X-Net's læsere? 
Har du et produkt eller en service som du ønsker at markedsføre? 
Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev.
Mere information!

KLIK HER!

     

 

   
     

 

   
   

All rights reserved. © 1997 East Export Network
Copyright and Trademarks
.  Fortrolighedspolitik.
Rapporter problemer til East-X-Net.
Skærmopløsning: 800x600. Udvikling: Loumann.dk

 
Print this page.