East-X-Net's e-Magasin om Østeuropa - 10 årlige udgivelser - Oktober 2005 - Nr. 70

         

 

 

 


MENU

Aktiviteter
::
Forside
::
East News Center
:: Erhvervskontakt
:: Info Center
:: Russian Info

Søgning
:: East-X-Net
:: Portal Map

Brugergruppe
:: Tilmelding

Øst Magasinet
:: Arkivet
:: Vores mål

Bruger info

:: Bruger info
:: Reklame info
::
Copyright


Kontakt
:: Kommentar

Indhold:

1. Artikler
::
En tredjedel af Ruslands olie under statslig kontrol
::
Ny sag mod tidligere Yukos-ejer
::
Ukraines præsident Jusjenko falder i meningsmålingerne
::
Dell bygger fabrik for 120 mio. euro i Polen
:: Kun få polakker stemte ved præsidentvalget

::
Rumænien mest korrupt i EU og Østeuropa
::
Retsreform og organiseret kriminalitet i vejen for Bulgariens optagelse i EU
::
Russisk guvernørbesøg i Danmark
:: Putin in televised interview
::
Putin hails Russian economy
:: Putin Aide Says It's Time to Bury Lenin
::
Who will to follow Putin?
:: Ny polsk lov skal øge innovation i Polen
::
Antallet af aktive polske firmaer stigende
::
25 Years of Solidarity: The Road to a New Europe

2. Opinion
Nye EU-lande raser mod de gamle
af A4 - Af Peder Munch Hansen

3. Næste udgivelse

4. Tilmelding

5. Info om East-X-Net / Øst Magasinet


 

 Modtag Øst Magasinet med mail

Modtag en månedlig e-mail med 
Øst Magasinet. Se sidste udgave i Arkivet

10 årlige udgivelser: 
*Abonnement: kr. 200,00 excl. moms. pr. år
(kr. 250,00 incl. moms).
Tilmeld her! 


 1. Artikler

En tredjedel af Ruslands olie under statslig kontrol
af Redaktør Tina Altenburg

Det statslige russiske gasselskab Gazprom overtager kontrollen med det private olieselskab Sibneft for 13 mia. dollars. Det er den hidtil største aftale af sin art i Rusland. Det betyder ikke bare, at Gazprom dermed bliver Ruslands femtestørste olieproducent, men også at rundt regnet en tredjedel af de russiske oliereserver kommer under statslig kontrol. De fleste iagttagere er enige om, at Kremls mål er at få størstedelen af oliereserverne under statslig kontrol igen efter de meget omdiskuterede privatiseringer i 1990'erne. Iagttagerne mener også, at det var årsagen til den meget omtalte retssag mod olieselskabet Jukos og dets tidligere ejer Mikhail Khodorkovskij. Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at staten nu må betale markedspris for at erhverve et olieselskab, som staten frasolgte for en slik under 1990'ernes privatiseringer.


Ny sag mod tidligere Yukos-ejer
af Redaktør Tina Altenburg

Endnu engang har det stærkt omtalte russiske olieselskab Yukos fået ransaget sine kontorer. Denne gang har russiske og hollandske undersøgere ransaget olieselskabets kontorer i forbindelse med en anklage om pengehvidvask for 7 mia. dollars rettet mod tidligere ejer af Yukos Mikhail Khodorkovskij og hans forretningspartner Platon Lebedev. De to skulle ifølge anklagen have hvidvasket penge i årene 2001 til 2003 ved at flytte pengene til udlandet. Den russiske anklagemyndighed har tidligere annonceret at ville åbne endnu en sag mod Khodorkovskij og Lebedev og de nye undersøgelser skal nok ses i sammenhæng hermed.


Ukraines præsident Jusjenko falder i meningsmålingerne
af Redaktør Tina Altenburg

Præsident Viktor Jusjenkos popularitet i befolkningen er ved at smuldre bort. Efter at Jusjenko afskedigede ministerpræsident Julia Timosjenko og hele regeringen på grund af korruptionsanklager viser meningsmålinger nu, at præsidentens støtte i befolkningen er faldet drastisk. En måling viser, at 61 % af ukrainerne mener, at Ukraine nu bevæger sig i en forkert retning. Ca. 41 % har ingen tillid til præsidenten, mens 33 % omvendt stadig har tillid til ham. De store forventninger under den orange revolution er nu vendt til en dyb skuffelse i befolkningen, siger Funden for demokratiske initiativer, der står bag meningsmålingen. Målingerne viser også, at hvis der skulle være valg til parlamentet nu, ville Jusjenkos modstander ved præsidentvalget, Viktor Janukovitj, vinde. Hans parti, Ukraines regioner, står ifølge målingerne til at vinde med 20,7 % af stemmerne, mens Julia Timosjenkos parti, Fædrelandet, ville blive nr. to med 20,5 % af stemmerne. Jusjenkos parti, Vores Ukraine, skulle derimod nøjes med 13,9 % af stemmerne.


Kun få polakker stemte ved præsidentvalget
af Redaktør Tina Altenburg

Kun omkring 30 % af de stemmeberettigede polakker fandt vej til stemmeboksene, da Polens næste præsident for nylig skulle vælges. Ingen af kandidaterne fik de fornødne 50 % af stemmerne, og dermed får polakkerne chancen for at stemme endnu engang, når anden valgrunde skal gennemføres senere på måneden. Donald Tusk fra det borgerligt-liberale parti Borgerplatform fik flest stemmer, mens valgets nr. to blev Lech Kaczynski fra det konservative parti PiS. Dermed kommer den afgørende anden valgrunde til at stå mellem to borgerlige kandidater. Det var også, hvad meningsmålingerne forudså. De spåede et systemskifte i forhold til den nuværende præsident, den tidligere kommunist Aleksander Kwasniewski, der ikke kunne stille op igen, da han allerede har siddet på præsidentposten i de maksimalt to valgperioder af fem år, som forfatningen giver lov til.


Dell bygger fabrik for 120 mio. euro i Polen
af Redaktør Tina Altenburg

Computerproducenten Dell har ifølge den polske erhvervsavis Gazeta Wyborcza planer om at bygge en fabrik i Lodz i Polen. Fabrikken, som vil koste 120 mio. euro at opføre, vil bidrage med 3000 nye jobs samt 9000 nye jobs hos Dell's underleverandører.


Rumænien mest korrupt i EU og Østeuropa
af Redaktør Tina Altenburg

Når EU senere denne måned fremlægger en rapport om, hvor langt Rumænien er nået i bestræbelserne på at opfylde kravene til et fremtidigt EU-medlemskab, vil den vidt udbredte korruption være en torn i øjet. Ifølge organisationen Transparency International er Rumænien det mest korrupte land blandt de nuværende og fremtidige EU-medlemmer i Østeuropa. EU har tidligere truet med at udsætte Rumæniens optagelse netop af denne grund. En undersøgelse finansieret af Verdensbanken viser, at rumænerne betalte 360 mio. dollars i bestikkelse sidste år. Hver gang en rumæner skal have en sag behandlet af en offentlig instans forventes der at blive betalt bestikkelse.


Retsreform og organiseret kriminalitet i vejen for Bulgariens optagelse i EU
af Redaktør Tina Altenburg

Ikke kun Rumænien har problemer med at opfylde alle kravene til EU-medlemskab, også Bulgarien har problemer, som bliver nærmere omtalt i den rapport, som EU offentliggør senere på måneden. Rapporten vil være et fingerpeg om, hvorvidt Bulgarien vil være klar til optagelse pr. 1. januar 2007 eller skal vente endnu et år på at blive medlem af EU. Blandt Bulgariens største problemer er en manglende retsreform, som EU presser på for at få gennemført, samt et voksende omfang af organiseret kriminalitet. Et af problemerne i retssystemet er bl.a., at mange dommere tilsyneladende tager imod bestikkelse for til gengæld at forsinke rettergangen eller forhindre medlemmer af organiserede kriminelle grupper i at blive dømt. Bulgariens justitsminister Georgi Petkanov siger, at regeringen vil gøre, hvad der er muligt for at få gennemført de manglende reformer. Han er overbevist om, at retsreformen snart bliver vedtaget af parlamentet.



Russisk guvernørbesøg i Danmark

af Udenrigsministeriet - www.um.dk

Guvernør Vladimir Kulakov og 31 erhvervsledere fra Voronezh-regionen i det sydlige Rusland besøgte Danmark  d. 26. – 30. september for at se bl.a. moderne landbrug og effektiv energiudnyttelse. Delegationen omfattede også en række borgmestre og ledende embedsmænd, som skal studere dansk affaldshåndtering, fjernvarme og affaldsforbrænding til energiudnyttelse. Trods Ruslands store energiressourcer er ressourceanvendelse og miljøspørgsmål blevet aktuelle for mange russiske byer og myndigheder.

Voronezh er på størrelse med Danmark., grænser op til Ukraine i det frugtbare sortjordsområde og har en befolkning på 2,5 mio.  Det er blandt de kun 12 af de 89 regioner, som er nettobidragydere til statsbudgettet.

Guvernøren lægger stor vægt på reformer og modernisering og vil meget gerne tiltrække udenlandske investeringer og virksomheder, som loves gunstige vilkår. Præsident Putin har understreget behovet for at strukturreformer i landbruget. I efteråret forventes loven om økonomiske frizoner at være klar. Voronezh har med sin placering i sortjordsbæltet gode muligheder for videreudvikling af landbrug. Besøget er en del at det dansk-russiske forhold, og hvor både politiske forhold og handelssamarbejde indgår. Danmark modtager nu 2-3 guvernørbesøg årligt, som gennemføres uden tilskud fra dansk side. Besøgene bidrager positivt til det russiske kendskab til danske forhold og fremmer samhandlen. Danmark eksporterede i 2004 for 6 mia. kr. i 2004 og importerede for ca. 5.5 mia. kr.
 
Besøget er organiseret i samarbejde med bl.a. Landbrugsrådet og Holstebro kommunes.


Putin in televised interview
by CGI

Putin answers 56 questions in almost 3 hours of televised interview 

Russian President Vladimir Putin answered 56 questions in his live televised session of questions and answers with Russian citizens on Tuesday. The session lasted for 2 hours 53 minutes.

According to recent data, about one million telephone calls and 75,000 SMS messages were received by the centre for processing of the public’s questions during the live television and radio broadcast and in previous days as a whole. Many questions to the president were asked through the Internet.

On Tuesday the president answered questions of citizens that gathered not only of main streets of the country’s cities and villages, but also on the roof of the Russian Cultural Centre in Riga and at the military base of long-range aviation in Engels.

It is noteworthy that questions to the Russian president were coming not only from Russian citizens, but also from Latvian “non-citizens” – Russian compatriots.


Putin hails Russian economy
by CGI

President Vladimir Putin fielded queries Tuesday from people across Russia in a live television question-and-answer session in which he underlined the country's booming economy and reiterated that he had no plans to remain in the Kremlin.

In his opening remarks, Putin touted Russia's economic performance during his five years in the Kremlin, saying that growth had averaged around seven percent in recent years and was forecast at just under six percent for this year.

Russia was paying off foreign debt, central bank gold reserves were soaring and the real standard of living in the country, adjusted for inflation, was on the rise, Putin said. "We are not the absolute leader, but we are among the leaders" in terms of economic growth, the Russian leader said. 

Putin also reiterated his intention to step down at the end of his second term in 2008, in line with the constitution. "Abrupt changes in legislation, to the Constitution, would not be prudent," the Russian leader said, responding to a question on whether he would consider calling a referendum on modifying the Constitution in order to allow him to run for a third term.

"I'll find my own place in the country" after 2008, he said. The broadcast featured Russians in 12 cities across the country where television cameras had been pre-positioned for them to ask questions of Putin, most of which centered on domestic social issues ranging from education to social security. In response to a question on conscription, the Russian leader said that the length of military service would be reduced from the current two years to one year starting in 2008, and said the armed forces themselves admitted they had a surfeit of youth with higher education. 

Speaking of the ongoing conflict in Chechnya, Putin described the disappearances of people there as a major problem that was "raised constantly, at all levels" of government in recent years. He repeated his call for political resolution to the conflict, now nearing its sixth year.

Putin also struck an uncompromising tone on the dispute between Japan and Russia over the Kuril Islands, saying these were now recognized internationallly as sovereign Russian territory and their status was not open to debate. "On this issue we are not ready to discuss anything," Putin said.

But amid growing speculation about the Kremlin's real plans for 2008, the marathon exchange, broadcast live on the two main state-run television channels, was choreographed to reinforce the idea of a powerful and capable president listening to the people. According to the Kremlin, more than 806,000 questions were submitted via a toll-free telephone line and a specially set-up website. In a sign of Russia's growing love affair with the mobile phone, another 26,000 questions were delivered by SMS text message.

According to a summary of the questions posted on the official website, most touched on worries about social benefits, pensions, health care, employment and other financial concerns -- the main topic for millions of people in a country still recovering from the Soviet collapse.

With oil prices hovering around 65 US dollars a barrel and Russia in second place after Saudi Arabia in the league of oil exporters, Russia is awash with petrodollars.

But while Moscow has turned into a boom city, many other areas are wracked by poverty, poor infrastructure, corruption and crime. Under growing pressure to address these imbalances, Putin announced earlier this month plans to spend an extra 115 billion rubles (four billion US dollars) on health care, education, housing and agriculture. "Santa Claus Vladimir," the popular Moskovsky Komsomolets daily newspaper dubbed the president.

Other main themes raised in the questions sent to the Kremlin touched on fears about security -- both from terrorism and from ultra-nationalist thugs and even corrupt police forces -- the environment and difficulties related to migration and immigration. Putin has held similar exchanges yearly since 2001 and they usually run to over two hours.


Putin Aide Says It's Time to Bury Lenin
by CGI

A senior aide to President Vladimir Putin said Wednesday the time has come to bury the embalmed body of Soviet founder Vladimir Lenin - a statement that could be the Kremlin's attempt to gauge public reaction to the divisive issue. Georgy Poltavchenko, Putin's envoy to the Central Federal District, said Lenin's body should be removed from its granite tomb on Red Square and buried in a cemetery along with remains of other Bolshevik dignitaries. Poltavchenko said he was voicing his private opinion on the  matter and did not elaborate. Putin has said in the past he was against burying Lenin's body. ``Our country has been shaken by strife, but only few were held accountable for that in their lifetime,'' Poltavchenko said at a news conference, according to the Interfax news agency. ``I don't think it's fair that those who initiated that strife remain in the center of our state near the Kremlin.' Lenin died in 1924 at the age of 53 after a series of strokes, having said he wanted to be buried in St. Petersburg. About 400 Bolshevik leaders and other dignitaries also were buried along the Kremlin wall during Soviet times. Some of their relatives have strongly opposed plans to bury the remains elsewhere. Former President Boris Yeltsin strongly pushed for removing Lenin's body, but he was stopped by vigorous opposition from the Communist Party and others. Putin said in 2001 he opposed removing Lenin's body from its Red Square tomb so as not to disturb civil peace in the country. ``Many people connect their own lives with the name of Lenin,'' Putin said at the time. ``Burying Lenin would mean ... that they had lived in vain.'' 
At Putin's initiative, Russia resurrected the music of the old Soviet anthem, albeit with new words, and brought back the Soviet-era red banner as the military's flag. Putin has shrugged off criticism from liberals, saying the use of the symbols will help overcome deep divisions in society by paying tribute to the achievements of the Soviet past that older people cherish.


Who will to follow Putin?
by CGI

An interview with Stanislav Belkovsky from the National Strategy Institute Author: Andrei Sedov

Stanislav Belkovsky, director of the National Strategy Institute, is reputed to be a connoisseur of political intrigues. Six months before Mikhail Khodorkovsky's arrest, Belkovsky "just happened" to publish a notorious report about an alleged conspiracy of oligarchs. Last autumn he was a consultant to the campaign team of Viktor Yushchenko and Yulia Timoshenko in Kiev. Belkovsky invited us to talk about President Putin's potential successors.

Stanislav Belkovsky: In spring this year, Putin made a firm decision that he will not run for a third term.

Question: In spring? He's just made 100 billion rubles of promises to the nation. This is the start of a re-election campaign, isn't it?

Stanislav Belkovsky: For Putin, it is simply important that the nation shouldn't be entirely convinced that he will step down. He doesn't want to be viewed as a lame duck.

Question: So why did he announce to the whole world last week in America that he will not run for another term?

Stanislav Belkovsky: The Americans forced him. If Putin promises something he tries to keep the promise. 

Question: But can he stay on even after 2008, as prime minister for example?

Stanislav Belkovsky: He could become president of an international judo federation or deputy secretary general of the United Nations, but not a Russian official. He's tired of this burden of government in Russia. Everything now requires his involvement: from naval exercises to the salaries of state-sector health workers. Even the Bolshoi Theater cannot be repaired without his participation these days! Fatigue in case of such regime is guaranteed. Besides, it is important for Putin to leave until any cataclysms happen in the country. It seems to me that Putin badly wishes to be mentioned in history as a president during the rule of which nothing has collapsed in Russia.

Question: But he said once that he might return after a break of four years?

Stanislav Belkovsky: I don't think so. Putin does not like government. In 1999, he declined twice when Yeltsin offered him the post of successor. Hardly any of Putin's potential successors would be able to reject the offer so easily.

Question: Are they known already?

Stanislav Belkovsky: There are seven of them - or, to be more accurate, six plus one. As I know, Putin has already discussed this issue with six of them. The seventh was visited by other people from the Kremlin.

Question: Which qualities made Putin choose them?

Stanislav Belkovsky: First, he trusts them personally. Second, they are capable of winning elections. Third, it is interesting for them to work with affairs of state, not only with their business affairs.

Question: Putin does not care what will his successor do if he himself leaves Russia, right?

Stanislav Belkovsky: I think that he does care. Otherwise, how would the next president be able to guarantee security for Putin if everything falls apart in Russia after his departure?

Question: Who are these fortunate people?

Stanislav Belkovsky: Let us start with Federation Council Speaker Sergei Mironov. This is a person psychologically convenient for Putin. He does not own much property, of course, we do not mean apartment, car and dacha but factories, newspapers and ships. Mironov is not a capitalist.

Question: How would he govern?

Stanislav Belkovsky: Along the current lines, with a slight leftist turn in social policy. 

Question: When did Putin make a proposal to him?

Stanislav Belkovsky: About three or four months ago. This became well known in the Duma and triggered panic there. For example, people being curators of domestic policy hurried to inform the President that it would be impossible to achieve election of Mironov.

Question: Who supports Mironov?

Stanislav Belkovsky: Nobody yet. He does not carry out big bureaucratic intrigues and is convenient for Putin due to this. 

Question: Who is the next?

Stanislav Belkovsky: Duma Speaker Boris Gryzlov. According to Kremlin officials, he has better chances for election than Mironov. However, as I know, he wants to become the president the least in the entire list.

Question: Why?

Stanislav Belkovsky: Gryzlov understands better than others which burden he will have to hang on his neck.

Question: What would happen under Gryzlov's rule?

Stanislav Belkovsky: The same thing that will be under Mironov's rule. In any case, Gryzlov is deeper integrated into the Putin's team, into both of its wings. He maintains friendly relations with security agencies because he has been Interior Minister and with Kremlin curators of his United Russia.

Question: Who is the third?

Stanislav Belkovsky: Dmitri Kozak, presidential envoy in the Southern Federal District. He's the battering-ram type of manager. He sleeps little and works a lot. Putin trusts Kozak as a person who will carry out his orders unwaveringly. Putin also understands that with Kozak as president, Russia would be a more liberal country than under the other candidates.

Question: Who supports him?

Stanislav Belkovsky: Kozak is very agreeable for ministers Kudrin and Gref but is disagreeable for the security agents clan. Putin was going to appoint Kozak already twice, at first on the post of director of his administration after Voloshin and afterwards on the post of the prime minister after Kasyanov. Both times security agents blackmailed the President with their resignation reports and prevented the appointments.

Question: What about the other wing of the Kremlin?

Stanislav Belkovsky: The other wing partially supports Kozak. Its members are convinced that a national liberal with a slogan "Motherland and freedom" should become the next president .

Question: Is this Rogozin?

Stanislav Belkovsky: No, Rogozin is a national patriot. Governor Alexander Khloponin of the Krasnoyarsk territory is another matter. 

Question: How? Has Putin given Khloponin any hints about the presidency?

Stanislav Belkovsky: He hinted him, exactly.

Question: What makes Khloponin an attractive candidate for Putin?

Stanislav Belkovsky: Khloponin looks to the West. He is wealthy, but he is not a tyrant. He will not arrange a witch hunt and redistribution of industrial assets. Against the background of all others Khloponin also looks fresh. This is important. The successor should differ from Putin, like Putin the soldier differed from Yeltsin the bear. According to the laws of the election genre, a soldier cannot succeed a soldier.

Question: Who is Khloponin then?

Stanislav Belkovsky: He can pass for a "smart guy." Incidentally, there is also another governor-successor, Alexander Tkachev from Krasnodar.

Question: The same region that wanted to take Tuzla Island from Ukraine?

Stanislav Belkovsky: You see, he already has a reputation. In the eyes of the people it is very beneficial. Now Tkachev is the most electable candidate from Putin's deck of cards.

Question: Who is backing him?

Stanislav Belkovsky: Security agencies and influential businessman Oleg Deripaska.

Question: What about the liberals?

Stanislav Belkovsky: Tkachev detests them!

Question: Have we left anyone out?

Stanislav Belkovsky: Well, the next one is unforgettable. Such a figure cannot be overlooked. Prosecutor General Vladimir Ustinov. He is an ideal candidate from the standpoint of security agents. He is even more convenient than Tkachev. He is connected with many including some of them connected by relation ties. 

Question: When Putin managed to talk to Ustinov?

Stanislav Belkovsky: About six weeks ago.

Question: What will happen to Russia under a president who's a former prosecutor general?

Stanislav Belkovsky: A stronger role for Orthodox Christianity. Ustinov is a very religious person.

Question: Who is the seventh, to whom Putin hasn't spoken yet?

Stanislav Belkovsky: This is Deputy Prosecutor General Vladimir Kolesnikov, a person even more charismatic than Ustinov.

Question: Well, with regard to the latter you are probably wrong. Is this the complete list?

Stanislav Belkovsky: At this stage, it is complete.

Question: How the candidates are looking at each other now?

Stanislav Belkovsky: Their relations have always been not very friendly. Henceforth they will also start collecting compromising materials against each other. I think that 2006 will become the beginning of a powerful information war among them. Feeling this, Kozak already announced that he did not strive for the role of successor.

Question: The candidates are really good but what about the people. Is it possible that people will not vote for them?

Stanislav Belkovsky: It will possibly be easier for Putin to reach an agreement with a winner not even from his deck than to undertake responsibility for the next rule. Of course, Putin will promote the successor, but will hardly risk his own reputation for the successor's sake. He is making too much effort today to let anyone devalue all this tomorrow.


Ny polsk lov skal øge innovation i Polen
af Udenrigsministeriet - www.um.dk

Den polske regering vedtog i juli måned (2005) en række politiske tiltag, der skal øge innovationen i Polen. Den nye lov venter dog stadig på Præsident Kwaśniewskis underskrift. Den nye lovgivning introducerer en række gunstige økonomiske tiltag, der skal øge innovationsprocessen og forbedre landets konkurrenceevne. Især polske forretningsfolk ser positivt på det nye udspil ikke mindst, fordi Polens samlede udgifter til R&D blot udgør 0,59% af landets BNP, hvilket i forhold til de andre europæiske lande er forholdsvis lavt.
 
De tiltag, der skal fremme innovationen på det polske marked, er blandt andet:
· Technology credits - finansiering af teknologisk udvikling både ved modernisering samt køb af ny teknologi.
· Ændringer i skattelovgivningen – investeringsomkostningerne til ny teknologi vil blive set som investeringsudgifter uafhængigt resultatet af forskningen.
· Technology transfer center  - der skal stå for kontakten og udvekslingen af viden mellem uddannelsesinstitutionerne og det private erhvervsliv. 
· En introduktion af iværksættertankegangen på landets universiteter.


Antallet af aktive polske firmaer stigende
af Allan Loumann Lissau, Øst Magasinet

Polske virksomheder har fået øje på mulighederne i Danmark, skriver Nyhedsbrevet 3F. I løbet af årets første knap ni måneder er antallet af polske firmaer, der har ladet sig momsregistrere i Danmark, næsten firdoblet. De danske overgangsregler forsøges stadig omgået, vurderer ToldSkat. I alt er 183 polske virksomheder af ToldSkat i Sønderborg efter ansøgning udstyret med et momsnummer. Det tilsvarende tal var ved årsskiftet 49. Det er nødvendigt med momsregistreringen, hvis der skal drives virksomhed i Danmark. Regionschef Erik Hansen vurderer overfor 3F, at der bag tallene blandt andet gemmer sig en øget brug af udstationeringsreglerne, som giver firmaer i andre EU-lande ret til groft sagt at udsende egne medarbejdere på hjemlandets vilkår. - Så der skjuler sig sikkert også forsøg på at omgå de danske overgangsregler. Det ville være naivt at tro andet, siger han. - Samtidig har der været en hel del fokus på området, og vi har specielt overfor den polske ambassade i København gjort en indsats for at forklare de danske regler, siger han. - Men der er nok fortsat en vis glemsomhed med hensyn til momsregistrering. Det er der i øvrigt også for danske virksomheder.


25 Years of Solidarity: The Road to a New Europe
af Jens Mørch - dk-2.dk


Tuesday, 4 October 2005, 14.00-17.00

Nordatlantens Brygge: Conference room “Basalt”:
Strandgade 91, 5th floor, 1401 Copenhagen K

Background
In August of 1980 the first independent organisation in Poland , Solidarity, was created. Its creation was the result of a number of strikes, which had paralysed the country and forced the authorities to engage in negotiations with the strike committee. After 16 days of negotiations the Polish workers were granted the right to strike and to form an independent union, Solidarity.

Under the leadership of Lech Walesa, who won the Nobel Peace Prize in 1983, Solidarity became a symbol of popular resistance to communism in the eastern bloc, and the movement played a crucial role in bringing down the communist regime in Poland in 1989. In 1990, Lech Walesa was elected President of the new, independent Republic of Poland , a position which he occupied in the ensuing five years.

These events in Poland and the wider Eastern Europe have had tremendous impact on the political, economic and social developments in Europe at large and the EU in particular.

As part of the celebration of the 25th anniversary of Solidarity, this seminar brings together the leader of Solidarity and former President of Poland, Lech Walesa, Danish Minister of Foreign Affairs Per Stig Møller, Professor Lena Kolarska-Bobinska, and Head of Department Uffe Østergaard to discuss the impact of Solidarity, its goals and values on recent European history.

Practical Information
The seminar will be held in English.

Participation is free of charge, but registration is required by e-mail including name, title and organisation to
event@diis.dk or by following this link no later than 30 September 2005 at 12.00 noon. Please await confirmation by e-mail from DIIS for participation.

Programme
14.00-14   14.00-14.10:    Introduction                        Barbara Tuge-Erecinska, Ambassador of Poland to Denmark       
 
14.10-14.20:  
Per Stig Møller, Danish Minister of Foreign Affairs

14.20-15.00:   Solidarity – The Road to Freedom:
           Solutions for European Integration
Lech Walesa, Former President of Poland                        (Walesa will be speaking in Polish with translation into English)
 
15.00-15.30:   Coffee Break

15.30-16.00:   Poland , the Heart of Europe :
                 From Rzeczpospolita to Solidarnosc and the EU            Uffe Østergaard, Head of Department, Danish Institute for International Studies

16.00-16.20:   Polish Society 25 Years on: Change or Continuity

Lena Kolarska-Bobinska
, Director, Institute of Public Affairs , Poland

16.20-16.50:   Discussion
Chair: Nanna Hvidt, Director, Danish Institute for International Studies

16.50-17.00:   Closing Remarks
Nanna Hvidt, Director, Danish Institute for International Studies


East-X-Net / Øst Magasinet påtager sig ikke ansvar for artiklernes nøjagtighed og fuldkommenhed eller for nogen skader eller tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af artiklernes informationer og vurderinger. Læs User Policy.


Nye EU-lande raser mod de gamle
af A4 - Af Peder Munch Hansen

Halvandet år efter optagelsen i EU føler nye landes Europa-parlamentarikere, at de gamle lande holder de nye ude. De mener først og fremmest, at Vesteuropa forhindrer de østeuro-pæiske virksomheder og lønmodtagere i at konkurrere på lige vilkår. Tonen er skarp, erkender danske parlamentarikere, der mener, at østeuropæernes bekymringer må tages alvorligt.

Oprør fra Øst 
Østeuropæere i Europa-Parlamentet raser mod de »gamle« medlemmer af EU. Både i parlamentets forsamlinger og i krogene fyger det med beskyldninger om hykleri, dobbeltmoral, nye toldmure og gamle landes ublu krav om beskyttelse mod faren for øst. Raseriet gælder især de regler, der afskærer østeuropæerne fra at arbejde i mange af de gamle EU-lande, og de vesteuropæiske landes forsøg på at undgå konkurrence fra de nye landes firmaer.

»De gamle lande forsøger at beskytte sig mod konkurrencen fra de nye af frygt for ledighed. Men firmaerne fra vest var hurtige til at sætte sig på markeder hos os, da vi måtte åbne op for konkurrencen fra dem. Hvor var forståelsen for vor situation, da polske firmaer lukkede, og polakker oplevede massearbejdsløshed,« spørger det polske medlem af Europa-Parlamentet Jan Tadeus Masiel.

Hans landsmand Michal Tomasz Kaminski var på samme linje under en debat i parlamentet i marts og rasede mod de ændringer, som en række gamle EU-lande ønskede i det omdiskuterede forslag til et direktiv om fri konkurrence inden for service og tjenesteydelser – det såkaldte servicedirektiv. Som flere parlamentsmedlemmer fra de gamle EU-lande krævede Michal Tomasz Kaminski, at EU-kommissionens forslag blev opretholdt, så firmaer blot behøvede at følge regler i hjemlandet, selv om de arbejdede i et andet land.

»Kommissionen må kæmpe for det. Det vil være en retfærdig handling, for det vil gøre det klart, om alle er lige i Europa, eller om Europa kun er for de rige og ikke for de fattige. Hvis der skal være et frit marked, og hvis Europa skal være frit, så må det være frit for alle og ikke kun for de rige og de store firmaer,« sagde Michal Tomasz Kaminski.

Litaueren Ona Jukneviciene kritiserede tilsvarende i parlamentets beskæftigelsesudvalg i juli, at lønmodtagere fra de gamle lande bliver mødt med krav om at melde sig ind i faglige organisationer, når de arbejder i visse vestlige lande, og at firmaer skal overholde overenskomster. Hun så det som en uretfærdighed mod de nye lande.

I dag siger Ona Jukneviciene, at hun siden er blevet klar over problemstillingen om for eksempel de danske overenskomster, der er aftalt og ikke følger en lov. Derfor mener hun nu, at udenlandske firmaer, der arbejder i et andet land, også må følge de arbejdsforhold, der hersker på stedet.

»Hvis vi skal finde et kompromis om direktivet for service, så må vi nok have det med,« siger Ona Jukneviciene.

Men hun har ikke ændret holdning til, at gamle lande forsøger at holde de nye ude med ikke alt for pæne midler. Og hun er direkte skuffet over, at flere lande opretholder restriktioner mod, at folk fra de nye lande slår sig ned hos dem. Østrig har allerede meddelt, at landet vil opretholde sine undtagelser, så der fortsat ikke er fri indrejse for folk fra de nye medlemsstater.

»Ja, jeg er skuffet, hvis landene fortsætter med de hindringer,« siger Ona Jukneviciene.

Hykleri fra vest
Jan Tadeusz Masiel angriber de ord, der bruges, når mennesker flytter inden for EU. Folk taler stadig om lovlig og ulovlig indvandring. Han anslår, at kun omkring 5.000 af de op mod 50.000 polakker, som ifølge Masiel i dag bor og arbejder i Bruxelles, er der lovligt.

»Men det er forkert overhovedet at tale om lovligt. Det er folk, der er flyttet inden for EU for at bo et andet sted og få et arbejde. De føler, de fik stillet en masse i udsigt, da vi kom med i fællesskabet, men de er holdt ude. Det viser hykleriet i de gamle lande. De vil godt have os med i fællesskabet, etablere sig og handle hos os, men holder så vore borgere ude,« siger Jan Tadeusz Masiel.

I hans valgkreds i Polen bor mange bønder. Størstedelen var imod, at Polen kom med i EU. Trods udsigt til penge fra EU’s landbrugsfonde, så er modstanden mod EU udbredt blandt bønderne. Og mange er også sendt fra gården ud i ledighed trods EU-støtten, fordi de ikke klarer den nye konkurrence fra vest.

»Også her har vi åbnet, så danske og hollandske bønder kan slå sig ned hos os. Men kan vi komme til Danmark? Og får polske bønder den samme EU-støtte som danske? Nej, den er begrænset. Også her ser vi, at vi ikke behandles lige,« siger Jan Tadeusz Masiel.

Dansk bekymring
I parlamentets beskæftigelsesudvalg tordnede han i juli mod de begrænsninger, der er i de gamle EU-lande over for de polske arbejdere, der søger vestpå og godt vil arbejde længere end vesteuropæerne og til lavere lønninger. Han mente, der var tale om en form for ny told, når der var krav om, at polakkerne skulle følge de vestlige løn- og arbejdsforhold. For polakkernes konkurrencefordel er de lave lønninger og andre arbejdsvaner.

»Det var nok en lidt impulsiv tale. Det kan jeg godt se nu. Men man må forstå, at med den ledighed, vi har, og den store risiko for ledighed, som bønder, syersker og andre har med de krav, der er til omstilling, så må folk søge væk. Og de er stillet i udsigt, at der er velstand i de gamle lande,« siger Jan Tadeusz Masiel.

De gamle lande forsøger at beskytte sig mod konkurrencen fra de nye af frygt for ledighed. Men firmaerne fra vest var hurtige til at sætte sig på markeder hos os, da vi måtte åbne op for konkurrencen fra dem. Hvor var forståelsen for vor situation, da polske firmaer lukkede, og polakker oplevede massearbejdsløshed? Jan Tadeus Masiel, polsk medlem af Europa-Parlamentet.

Han har været tilhænger af polsk medlemskab af EU i over 20 år. Han har studeret og arbejdet i Bruxelles, og han har ikke ændret syn på Polens fordel ved at være med i EU. Men han mener, at der er et klart skel mellem de 15 gamle lande og de 10 nye. Det er endnu ikke et EU-25. Løfterne er ikke holdt.

»Man må forstå, at omkring 40 procent af polakkerne ikke er enige med mig i fordelene ved EU. Og de føler ikke, vi bliver behandlet på lige fod med borgerne i de gamle lande,« siger Jan Tadeusz Masiel.

Danske medlemmer af Europa-Parlamentet er opmærksomme på den østeuropæiske skuffelse over den måde, de nye lande er blevet modtaget på. Lederen af Venstres gruppe, Karin Riis-Jørgensen, har især noteret sig den harme, som medlemmerne af de nye lande har over, at de har ændret deres erhvervsstrukturer med ledighed til følge og så oplever, at de gamle EU-lande holder fast i deres strukturer og kæmper mod forandring og pres udefra.

»Og jeg kan godt føle det ydmygende, når en polak fortæller, at den franske supermarkedskæde Carrefour, der er en af verdens største, har sat sig på store dele af dagligvaremarkedet i Polen og ifølge polakkerne underbetaler kassedamerne,« siger Karin Riis-Jørgensen.

Nyliberale vinde fra øst
Hun oplever, at medlemmerne fra de nye lande virkelig mener, de bliver uretfærdigt behandlet, og at løfterne fra optagelsen ikke fuldt ud er indfriede. Derfor må vi nu leve op til, at EU består af 25 ligeværdige lande, mener hun:

»Vi må vise, at det ikke kun er noget, vi siger, men også gør,« siger Karin Riis-Jørgensen.

Også Socialdemokraternes Ole Christensen kender kritikken fra kollegerne fra de nye lande. Og også han mener, at kritikken skal tages alvorligt.

»Vi skal lytte til kritikken. De nye lande er kommet fra en tid, hvor de ikke kendte til ledighed, over i vort system. De mærker nu omstillingen. Men der er nu ikke så mange, der ønsker de gamle tider tilbage,« siger Ole Christensen.

Han finder derfor, at opgaven især består i bedre kommunikation og kontakt med de nye lande. De nye lande skal også forstå, hvorfor de gamle lande ikke bare giver los og åbner for konkurrencen på alle de vilkår, som visse folk fra de nye lande måske ønsker.

»Der er klare nyliberale vinde blandt medlemmerne fra de nye lande, og de mener, at markederne bare skal åbnes op. Men der er altså også spilleregler inden for det fri markedssystem,« siger Ole Christensen.

Han mener, der ligger en kolossal opgave i at få folk i de nye lande til at forstå, at løn- og arbejdsforhold må overholdes, selv om nogle godt vil underbyde forholdene og arbejde til lav løn.

»I Danmark har vi i øjeblikket omkring 60 blokader mod arbejdspladser, hvor folk fra andre lande bliver underbetalt og arbejder på helt uhyrlige vilkår,« siger Ole Christensen.

Han kender til sager, hvor udlændinge arbejder 6 dage om ugen i 15 timer om dagen til blot 5.500 kroner om måneden.

»Vi skal ikke holde de nye landes lønmodtagere ude, men vi skal sikre, at de ikke ødelægger forholdene på vore arbejdspladser. Det må de også forstå,« siger Ole Christensen.

Af Peder Munch Hansen, munch@lo.dk


East-X-Net / Øst Magasinet påtager sig ikke ansvar for nøjagtighed og fuldkommenhed vedr. artikler under sektionen Opinion. Artiklerne er udtryk for forfatterens/journalistens personlige holdning. Læs User Policy.

Næste udgave af Øst Magasinet udkommer d. 10. November 2005. Øst Magasinet udkommer 10 gange årligt med udgivelsesdato d. 10 i måneden. Undtaget er januar og juli måned. Indlæg, pressemeddelelser og kommentarer kan sendes til redaktionen.

Modtag en månedlig e-mail med Øst Magasinet. Se sidste udgave i Arkivet. Der er 10 årlige udgivelser. 

Abonnement: kr. 200,00 excl. moms. pr. år:
Tilmeld her! 


Læs mere om East-X-Net's målsætninger: Mål.

Se tidligere udgivelser i Arkivet. Nyhedsbrevet er ejet, udviklet og udgives af East-X-Net. Læs evt. Bruger information, Fortrolighedserklæring, Copyright & Trademarks og User Policy.
 
Tina Altenburg
Redaktør
 
Allan Loumann LIssau
Ansvarshavende Redaktør

Lokation: Odinsgade 29, 7100 Vejle 

Øst Magasinet's nyhedsgruppe, som modtager Øst Magasinet har p.t. ca. 900+ medlemmer.

Øst Magasinet udkommer 10 gange om året, undtaget er juni og januar.   

 

 Modtag Øst Magasinet med mail

Modtag en månedlig e-mail med 
Øst Magasinet. Se sidste udgave i Arkivet

10 årlige udgivelser: 
*Abonnement: kr. 200,00 excl. moms. pr. år
(kr. 250,00 incl. moms).
Tilmeld her! 


Markedsføring af et produkt

Har du et produkt eller en service som du ønsker at markedsføre? Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev. Læs mere...

All rights reserved © 205 East-X-Net / Øst Magasinet. Sections of the information displayed on this page (dispatches, photographs, logos) are protected by intellectual property rights owned by East-X-Net / Øst Magasinet. As a consequence, you may not copy, reproduce, modify, transmit, publish, display or in any way commercially exploit any of the content of this section without the prior written consent of East-X-Net.

 
Udskriv
Anbefal os
Skriv til red.



Modtag
Øst  Mag.
med mail:
Tilmelding

Besøg
Arkivet


East-X-Net
Bookstore


Bookstore 
indeholder bog
tilbud fra 
amazon.com
Besøg
East Bookstore



Erhvervskontakt Østeuropa

Register
over firmaer som arbejder med Østeuropa.


Vigtig besked:


Vidste du at du 
kan kontakte
East-X-Net's læsere? 


Har du et produkt eller en service som du ønsker at markedsføre? 
Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev.
Mere information!

KLIK HER!

     

 

   
     

 

   
   

Copyright © East Export Network 2005.  Redaktør Allan Loumann Lissau
Copyright and Trademarks.  Fortrolighedspolitik.  User Policy.  
Hjælp til at læse.  Rapporter problemer til East-X-Net. 
Udvikling:
Loumann.dk

 
Print this page.