East-X-Net's e-Magasin om Østeuropa - 12 årlige udgivelser - September 2002 - Nr. 38

         

 

 

 


MENU

Aktiviteter
Forside
VidenPortal
East News Center
Erhvervskontakt
Info Center
Job Center
Russian Info

Brugergruppe
Tilmelding

Debatforum
Forum

Øst Magasinet
Arkivet
Vores mål

Bruger info

Bruger info
Reklame infoCopyright


Kontakt
Kommentar

Søgning
East-X-Net
Sitemap

Tilbud fra East-X-NetResellershop

Indhold:

1. Artikler
Oversvømmelser i Centraleuropa
Dårlig sigtbarhed i Moskva
Paven på besøg i Polen

Russisk helikopter katastrofe i Tjetjenien
Fortsat strid mellem Rusland og Georgien
Milocevic sagen kører igen 

Unionsplaner afvist af Hviderusland

Opinionsundersøgelse i Rusland
Eksportboom til Central- og Østeuropa
Populær sang om Putin
Øget interesse for Kroatien og Slovakiet
Nyhedsbrev fra Tallinn
DUPI udvider øst-undersøgelse
Tjekkisk premierminister på besøg
Ambassaden i Prag genåbnet

2. Baggrund

En historisk udfordring
af Poul Nyrup Rasmussen, Formand for Socialdemokratiet og tidligere statsminister
EU udvidelse
af www.eu2002.dk


3. Investering i Østeuropa
Markedskommentar september 2002
af Jyske Invest

4. Russisk Erhverv
IØ Fonden i Moskva

af Øst Info


5. Baltisk Erhverv
Undersøgelse viste svag tilslutning til EU

af Øst Info

6. Månedens bog

7. Nye links

8. Nyhedsgruppen

9. Næste udgivelse


  1. Artikler

Oversvømmelser i Centraleuropa

Kraftige oversvømmelser i Tjekkiet og Sydtyskland som følge af stigende vandstand i floderne har medført omfattende kulturelle og personlige skader på ejendomme. Særligt Prag's omfattende kulturelle skatte har været i fare. Karlsbroen er intakt, men mange historiske bygninger har taget skade. Op mod 50.000 mennesker er blevet evakueret fra alene Prag. Samlet er 250.000 personer blevet evakueret i Tjekkiet. Mange er dog vendt tilbage. Vandstanden er på tilbagetog, og skaderne kan nu estimeres. Hverdagslivet er derfor langsomt ved at blive genoptaget. Skaderne beløber sig for Tjekkiet i milliarder. Eleve personer er desuden omkommet. Statsminister Anders Fogh Rasmussen førte fredag den 16. august en samtale med den tjekkiske premierminister Vladimir Spidla. Statsministeren gav her udtryk for dansk medfølelse med de lidelser, der har ramt Tjekkiet og det tjekkiske folk på grund af de utrolige oversvømmelser. Den Danske Beredskabsstyrelse har på baggrund af en tjekkisk opfordring om hjælp sendt 10 specialister til Prag. Specialisterne har medbragt særligt tungt pumpemateriel fra det danske beredskabslager. 


Dårlig sigtbarhed i Moskva

Omfattende skovbrande tæt på Moskva har medført en yderst dårlig sigtbarhed. Røgen har lagt sig som en tyk smog over byen med en sigtbarhed ned til 100 m. 
Det har betydet omfattende aflysninger af flyafgange fra Moskvas lufthavne Vnukovo, Sheremtyevo og Domodedovo. Myndighederne har desuden opfordret byens beboere til at opholde sig indendøre, så vidt det er muligt. Ifølge Moskva's regionale ledelse, så er der registeret 207 brande over et område på 1,500 hektar. Brandvæsnet har sendt 765 køretøjer og 3,558 brandmænd i arbejde for at stoppe brandene. Der ventes nu på regn, så sigtbarheden igen kan blive normal.  


Paven på besøg i Polen 

Pave Johannes Poul den Anden gennemførte i August et fire dages besøg i Polen. Han besøgte Krakow, samt sin fødeby Wadowice. Hans helbred er tydeligvis ikke godt, og denne rejse til hans fødeland bliver sandsynligvis hans sidst. Pavens popularitet i Polen er nærmest ubegrænset, og besøget trak enorme folkemængder til de  arrangerede messer. Der har verseret rygter om, at Paven muligvis ville trække sig tilbage til et landssted i Polen pga. af det svigtende helbred. Men intet tyder på at dette vil ske. 


Russisk helikopter katastrofe i Tjetjenien

Den russiske hær led, i slutningen af august, sit største tab af personel under den såkaldte anden Tjetjenske krig, som startede i 1999. Terrorister nedskød med et missil en Mi-26 helikopter under indflyvning til en militærbase i Tjetjenien. Helikopteren, forøvrigt verdens største, havde 147 personer ombord. Det tilladte antal er 85. Hellikopterne styrtede ned i et, for basen beskyttende, minefelt. Minerydningsfolk måtte derfor først rydde en sti til ulykkesstedet, hvilket forsinkede redningsaktionen betydeligt. Ialt 114 blev dræbt, de fleste overlevende har stærke forbrændinger.  Forsvarsminister Ivanov har suspenderet chefen for de russiske luftstyrker, general Pavlov pga. det store antal passagerer.  


Fortsat strid mellem Rusland og Georgien

Georgien har anklaget Rusland for at have gennemført bombninger på georgisk territorium i jagten på tjetjenske oprørere. Russerne har afvist anklagen. USA's udenrigsministerium har imidlertid meddelt, at de har troværdige rapporter om russiske bombardementer og har kritiseret Rusland for denne fremfærd i Georgien. Rusland har omvendt anklaget Georgien for ikke aktivt at bekæmpe de tjetjenske oprørere, som opholder sig i Georgien, og krydser grænsen til Tjetjenien. Den russiske regering mener ikke, at Georgien kan eller vil gøre noget ved problemet. De ønsker derfor, at indsætte russiske soldater i særlige områder, hvor oprørene menes at opholde sig, bla. i Pankisi dalen. Georgien ønsker imidlertidigt ikke udenlandske styrker på deres territorium. Forholdet mellem de to lande er desuden kraftigt belastet af en udleveringssag. Otte russiske soldater blev i juli dræbt tæt ved grænsen til Georgien af en gruppe oprørere. Gruppen flygtede til Georgien, hvor de blev arresteret. Rusland ønsker dem udleveret til retsforfølgelse i Rusland, men Georgien har tøvet med udleveringen. 


Milosevic sagen kører igen

Slobodan Milosevic's retsag ved domstolen i Haag har været afbrudt i godt en måned. Læger vurderede, at der var en stor risiko for hans helbred, særligt med hjerteproblemer. Den 61-årige Milosevic er imidlertid nu tilbage på anklagebænken, tilsyneladende i god form. Han fungerer fortsat som egen forsvarer, og benyttede straks en mulighed for at erklære retsagen ugyldig, samt udleveringen til Haag for ulovlig. Retspræsidenten Richard May antydede efter retsmødet, at der sandsynligvis pga. helbredsproblemerne vil ske ændringer i retsagens planlagte gennemførsel. Det vil formentlig betyde en tidsmæssig forlængelse af sagen.


Unionsplaner afvist af Hviderusland 

Der har i en del år været tale om en genforening af Rusland og Hviderusland. Hvideruslands præsident Lukasjenko har ved flere lejligheder fremført tanken. Nu er Ruslands præsident Putin kommet med et regulært forslag til gennemførsel af eventuel genforening. Der kan afholdes fælles præsidentvalg i 2004. Ifølge Putins forslag, skulle Hviderusland være en republik underlagt den føderale magt i Moskva. Lukasjenko har afvist forslaget, og det var også ventet. Forslaget er noget overraskende, da Putin for blot to måneder siden afviste et unionsforslag fremsat af Lukasjenko. Derfor må forslaget betragtes som en diplomatisk manøvre. Det er ingen hemmelighed, at Putin ikke bryder sig synderligt om Lukasjenko og hans diktatoriske ledelsesform. Forslaget indeholdt imidlertid  også en mulighed for at indgå i en union med økonomisk samarbejde på samme måde som EU. Denne løsning vil med større sandsynlighed blive gennemført.

Opinionsundersøgelse i Rusland

Hvis der var præsidentvalg i Rusland nu, så ville Vladimir Putin få 49% af stemmerne. Dette fremgår af en opinionsundersøgelse foretaget af Public Opinion Foundation. Kommunistlederen Gennady Zyuganov ville få 13%, Vladimir Zhirinovsky ville få 6%, Aman Tuleyev, guvernør i Kemerovo regionen ville få 3%.
Putin's indsats som russisk præsident vurderes som meget god af 40%, som tilfredstillende af 47%, som dårlig af 10%. Resten 3% undlod at svare.


Eksportboom til Central- og Østeuropa


Af Peter Fjerring, Eurocenter

EU’s forestående udvidelse med tolv lande vil betyde en eksplosiv stigning i Danmarks eksport til disse markeder. Det forudser en analyse, der er udarbejdet af Danmarks Eksportråd. Danmarks eksport til de tolv ansøgerlande beløb sig i 2001 til 16,8 mia. kr. – i 2008 vil den ifølge beregningerne være 66,8 mia. kr. og i 2015 hele 90,8 mia. kr. Danmarks Eksportråd udgav den 27. maj 2002 rapporten ”The Challenge of EU Enlargement”. Heri analyseres Danmarks eksportmuligheder i de lande, som har indledt optagelsesforhandlinger med EU. Analysen omfatter således markederne i Estland, Letland, Litauen, Polen, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Bulgarien, Rumænien, Malta og Cypern. Analysen, der er på 38 sider og på engelsk, indledes med en beskrivelse af den økonomiske og politiske omstilling i de central- og østeuropæiske lande, EU’s handelsaftaler med landene og den forventede økonomiske vækst i de kommende år. Herefter beskrives sammensætningen og udviklingen i Danmarks eksport til ansøgerlandene. Det konkluderes, at Danmarks eksport til især de tre baltiske lande og Polen er vokset meget stærkt, særligt siden 1996, og nu udgør en vigtig del af dansk udenrigshandel. Ved hjælp af en beregningsmodel, kaldet gravitationsmodellen, beregnes det eksportomfang, som Danmark vil kunne realisere i ansøgerlandene, såfremt Danmarks samhandel med de nye lande følger det mønster, som kendes fra EU-landene. Det konkluderes, at dansk eksport har potentiale til at øges 4,6 gange det nuværende niveau fire år efter den forventede tiltrædelse i 2004, svarende til en mereksport på godt 50 mia. kr. På længere sigt – i 2015 – vurderes potentialet for mereksport til seks gange den nuværende eksport, svarende til en mereksport på 75 mia. kr.


Populær sang om Putin

En pop sang om den russiske præsident Vladimir Putin bliver for øjeblikket spillet i russisk radio. Sangen er blevet et hit.  Det på trods af, at sangeren er ukendt og at pladen ikke er til salg i butikkerne.
Vigtig besked
Vidste du at du kan kontakte East-X-Net's læsere? Har du et produkt eller en service som du ønsker at markedsføre? 
Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev.
Mere information! 
KLIK HER!
Sangen "En som Putin" handler om en kvinde, som beklager sig over sin kæreste, som slås og drikker. Hun forlader ham, og søger efter en ny mand, altså en som Putin. Omkvædet lyder ca. sådan her: 
En som Putin
fuld af styrke
En som Putin
som ikke drikker
En som Putin
som ikke fornærmer
En som Putin
som ikke løber væk

Ingen i den russiske musik industri kender tilsyneladende noget til produktionen af sangen, ej heller kunstnerne. Her bliver det lidt mystisk! En radio har oplyst, at en ukendt mand kom og aflevere cd'en. Mest sandsynligt er der her tale et forsøg på at øge præsidenten popularitet, sikkert udført af tilhængere. Der har været en del sager med misbrug af Putin's navn i forbindelse med salg af produkter. Nogle af dem er ganske underholdende. Embedsmænd har netop med succes afsluttet en sag mod en isfabrikant. De krævede, at han stoppede med at markedsføre en is under navnet "Præsident" med tilnavnet "Søde Vovochka",

som er kælenavnet for Putin's fornavn Valdimir. Det forlyder dog ikke at myndighederne har forsøgt at stoppe den idoliserede sang!

Øget interesse for Kroatien og Slovakiet

Kroatien og Slovakiet har i flere år levet en tilværelse i skyggen af de øvrige central- og østeuropæiske lande. Begge lande er ”nye” og mange eksportører har et begrænset kendskab til landene. Både Kroatien og Slovakiet oplever i øjeblikket en stærkt øget interesse blandt internationale franchise- og detailkæder. En af årsagerne til den øgede internationalisering er, at købekraften i hovedstæderne rangerer blandt de højeste i regionen. Ydermere er detailhandelen præget af små butiksenheder og et meget begrænset samarbejde i form af kæder og indkøbs-organisationer. Flertallet af de lokale detaillister er ikke gearede til den internationale konkurrence og forventes derfor at forsvinde i de kommende år. Rapporter fra Danmarks Eksportråds handelskontorer i henholdsvis Zagreb og Bratislava belyser detailhandelsudviklingen i begge lande herunder de internationale franchiser, detaillister og konceptbutikker, der allerede har etableret sig på markedet.  Handelskontorets assistancemuligheder illustreres gennem en case, der beskriver EVITA PERONI´s  opstart på det kroatiske marked. Rapporten fra Kroatien er som noget nyt også tilgængelig i elektronisk form (CD) og rummer dermed flere visuelle beskrivelser af markedet.  


Nyhedsbrev fra Tallinn
fra Export Fokus, Danmarks Exportråd

Den Danske Ambassade i Tallinn udgiver en gang om måneden et elektronisk nyhedsbrev, der dækker de vigtigste begivenheder i Estland på det forretningsmæssige, økonomiske og politiske område. Nyhedsbrevet skal holde danske forretningsfolk og andre interesserede opdateret om markedsforhold og udviklinger af betydning for danske virksomheder i Estland.

Et års abonnement (11 numre) på engelsk koster DKK 450. Interesserede har dog mulighed for at få et 3 måneders gratis prøveabonnement ved henvendelse til ambassaden. Den Danske Ambassade i Tallinn har desuden udarbejdet en rapport, der samler og kort beskriver de vigtigste hjemmesider til blandt andet offentlige institutioner og ministerier, brancheorganisationer og sammenslutninger. Rapporten udkommer i august 2002. Henvendelse til Ambassaden via e-mail.

DUPI udvider øst-undersøgelse

Der er p.t. to historiske undersøgelser vedrørende Danmark under den kolde krig under udarbejdelse. Den ene varetages af PET, som kortlægge spionagen mod Danmark under den kolde krig. Den anden undersøgelse varetages af Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI). Regeringen har nu besluttet, at DUPI skal udvide denne historiske udredning om Danmarks sikkerhedspolitiske situation i perioden fra 1945 og frem til Sovjetunionens opløsning. Undersøgelsen skal herefter ikke blot belyse den sikkerhedspolitiske strategi og den militære trussel fra Sovjetunionen og de øvrige Warszawapagtlande mod Danmark, men også omfatte en gennemgang af dansk sikkerhedspolitik. Heri indgår forsøg på indflydelse af Danmarks sikkerhedspolitik via danske partier og organisationer m.v. 



Tjekkisk premierminister på besøg

Den tjekkiske premierminister Vladimír Špidla var på besøg i Danmark den 9. september. Statsminister Anders Fogh Rasmussen mødtes med Vladimír Špidla på Marienborg.  Mødet omhandlede Tjekkiets forhandlinger om optagelse i EU. Det danske formandskab håber at kunne afslutte udvidelses forhandlingerne med op til 10 lande på topmødet til december. Statsministeren Anders Fogh Rasmussen udtalte efter mødet: Mødet bekræftede mig i, at Tjekkiet er kommet langt i sine forberedelser til EU-medlemskab. Jeg er imponeret over de opnåede fremskridt. Der udestår nu alene et mindre antal veldefinerede problemer. Tjekkiet har således et godt udgangspunkt for at kunne afslutte forhandlingerne under det danske formandskab. 



Ambassaden i Prag genåbnet


Oversvømmelser i Tjekkiet var d. 13. august skyld i en midlertidig lukning af den danske ambassade i Prag. Ambassaden er nu genåbnet. Faxnummeret til ambassaden er foreløbig ændret til: 00420 257 531 608

Øst Magasinet's debat-Forum Kom med din mening!

En historisk udfordring
Af Poul Nyrup Rasmussen, Formand for Socialdemokratiet og tidligere statsminister

Udvidelsen af EU mod øst, som forhåbentlig bliver en realitet til december-topmødet i København, er mere end blot en milepæl i fællesskabets historie. Det er en genforening af det Europa, vores forældre så blive delt efter anden verdenskrig.
En vellykket udvidelse er en forpligtelse for de østeuropæiske demokratier til at overholde EU’s værdier om menneskerettigheder og sund regeringsførelse.
Det vil betyde, at Europa for første gang nogensinde får chancen for at skabe en fælles, demokratisk fremtid. Vi får muligheden for at arbejde sammen om at løse grænseoverskridende problemer. Det er en virkelighed, der utvivlsomt ligger fjernt fra den altdominerende stormagtsvælde, som de allerfleste af os stadig husker. Det vil forankre en række unge demokratier i en positiv proces, som vi tidligere har set Portugal, Grækenland og Spanien gennemgå.
Men en vellykket udvidelse er også en udfordring. Udvidelsen åbner en mulighed for at hjælpe ansøgerlandene med de store problemer de har. Udvidelsen er ikke løsningen i sig selv. Udvidelsen vil forøge EU’s areal og befolkning med en tredjedel, men EU’s produktion bliver kun øget med fem procent.
Derfor skal Vesteuropa udvise ansvarlighed som aldrig før. Og lige nu ligger ansvaret i Danmark, hos den danske regering, som varetager EU-formandskabet. Det er et stykke arbejde, som ikke må slå fejl. Netop af de grunde, jeg har skitseret, er udvidelsen det afgørende projekt for det danske EU-formandskab.
At en udvidelse, underskrevet i København, er en historisk mulighed for Danmark er indlysende. Men det er også en cirkel der startede i København for ni år siden, hvor udvidelsen blev sat i gang, ved et topmøde, jeg selv havde æren at være vært for.
Naturligt nok føler jeg mig derfor særligt berørt af, at vi nu kan færdiggøre det enorme skridt. At 10 relativt svagt udviklede lande på samme tid træder ind i fællesskabet er uden sidestykke i EU’s historie. Jeg vil opfordre den danske regering til at tænke anderledes konstruktivt hen imod udvidelsen, end den har gjort hidtil.
Det er kortsigtet tænkning, at regeringen har valgt at skære i den bilaterale øststøtte. Det er det dårligste signal overhovedet vi kan sende til ansøgerlandene og vores partnere i EU. Det er vigtigt, at Danmark fortsat udviser solidaritet overfor Østeuropa, fordi vi skal sikre, at der også er bredde i den økonomiske vækst efter udvidelsen. Vi skal sikre et Europa uden dybe økonomiske skel mellem regionerne og mellem grupper i de enkelte regioner.

Det er en vigtig forudsætning for at fastholde den vision om fred og samlethed, som ligger til grund for udvidelsen. Det er en nøgle til at skabe det Europa, vi har talt om siden Berlinmuren faldt.


EU's udvidelse
f
ra www.eu2002.dk

Ti central- og østeuropæiske lande (Bulgarien, Estland, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn) samt Cypern og Malta har indledt forhandlinger om EU-medlemskab.  
De såkaldte Københavnskriterier, fastlagt på Det Europæiske Råds (DER) møde i København i juni 1993, skal opfyldes før et land kan opnå medlemskab. Kriterierne omfatter krav om Demokrati, retsstatsforhold, respekt for menneskerettigheder og beskyttelse af mindretal (det politiske kriterium). Dertil kommer krav om en fungerende markedsøkonomi og økonomisk styrke til at klare konkurrencen i det indre marked (det økonomiske kriterium).
Ved påbegyndelse af optagelsesforhandlinger er det en forudsætning, at kandidatlandene har opfyldt det politiske kriterium. Det økonomiske Københavnskriterium består af kravet om en fungerende markedsøkonomi og kravet om at kunne modstå konkurrencepresset i det indre marked. Ligesom i 2000 opfylder alene Cypern og Malta begge krav. Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn opfylder alle kravet om en fungerende markedsøkonomi. Kommissionen forventer, at disse lande alle vil kunne modstå konkurrencepresset fra det indre marked på kort sigt, forudsat at de fortsætter og i nogle tilfælde intensiverer de reformtiltag, som påpeges i de enkelte fremskridtsrapporter.
Det er Kommissionens forventning, at EU i overensstemmelse med tidsplanen burde være klar til at afslutte forhandlinger under det danske formandskab i 2002 med de lande, der er klar, med henblik på optagelse i 2004. Forhandlinger med de lande, som ikke optages i første runde, vil fortsætte efter de eksisterende principper. 
Der er vedtaget en række vigtige spilleregler for optagelsesforhandlingerne. Dels forhandles der med alle kandidatlande på lige vilkår og med samme perspektiv om medlemskab. Dels er det det enkelte lands individuelle fremskridt, der afgør, hvornår et kandidatland kan optages som nyt medlem.   
Udvidelsen gavner ikke kun kandidatlandene. Også de nuværende EU-lande får fordele af den. Den største gevinst er, at vores del af verden bliver et mere sikkert sted at bo. De fleste mennesker ønsker at bo et sted fri for krige og konflikter. De store omvæltninger i Central- og Østeuropa gjorde det åbenlyst, at landene havde svage demokratiske institutioner, mindretalsproblemer og uafklarede grænsedragninger. Der var derfor risiko for ustabilitet og konflikter. Men udsigten til EU-medlemskab og den måde, udvidelsesprocessen har været tilrettelagt på, har været med til at sikre, at landene har udviklet sig til stabile demokratier.
De næste lande, EU vil afslutte forhandlinger med, er formentlig Bulgarien og Rumænien. I fremskridtsrapporterne fra november 2001 gjorde Kommissionen status over, hvor langt landene var kommet i deres forberedelser til medlemskab. Heri fremgår det, at begge lande opfylder det politiske Københavnskriterium. Begge lande, men især Bulgarien, har gjort fremskridt på det økonomiske område. Endelige opretholder begge lande et godt tempo i forhold til at omsætte EU’s lovgivning til national lovgivning, men landene mangler endnu meget.
Målet for begge lande er, at der i 2002 indledes forhandlinger om alle kapitler, og at de kan blive optaget i EU i 2007.

Øst Magasinet's debat-Forum Kom med din mening!


  3. Investering i Østeuropa

Markedskommentar September 2002
fra Jyske Invest Investeringsforening Østeuropa

Efter et par måneder med kraftige kursfald rettede Østeuropa sig en smule og sluttede måneden med et plus for investeringsafdelingen på knap 3%. 

Det bedste marked i august var Ungarn med en stigning på 10%, efterfulgt af Polen med et plus på 8%, Rusland godt 3% og Tjekkiet med et fald på knap 1%.

Ungarn blev trukket op af positive selskabsnyheder. Det store olieselskab, Mol, fremlagde et bedre end ventet regnskab for første halvår, og aktien sluttede 19% højere. Derudover vil Deutsche Telekom, der er storaktionær i Matav, ikke umiddelbart skille sig af med aktierne som frygtet i markedet, og aktien steg godt 6%.

I Polen nedsatte centralbanken renten med 0,5%, og det medførte en mere positiv stemning på markedet. Nye tal for detailsalget samt handelstal var også med til at skabe en større optimisme på markedet til trods for, at en række af de toneangivende selskaber offentliggjorde dårligere regnskaber end ventet for andet kvartal.

Tjekkiet blev voldsomt ramt af oversvømmelser, og der forestår nu et større oprydningsarbejde. Det forventes dog ikke at få større betydning for de selskaber vi investerer i. Regeringen solgte desuden 51% af aktierne i det store teleselskab Cesky Telecom til Deutsche Bank og TDC. Provenuet skal bl.a. bruges til finansiering af konstruktionsarbejde.

Rusland nød godt af en stigende oliepris, og specielt Lukoil klarede sig godt med en stigning på hele 14,5%.

Forventninger
I 2. halvår forventer vi en positiv afsmitning fra EU's fokus på optagelse af nye medlemslande. Usikkerheden på aktiemarkederne forventes dog at vare ved på kort sigt.

Disse nyheder er leveret af JYSKE INVEST


  4. Russisk Erhverv

IØ Fonden i Moskva

Investeringsfonden for Østlandene (IØ) har i august åbnet kontor i Moskva. Chefen for kontoret er Hans Ploug Olsen, som i 10 år har arbejdet i Moskva og Skt. Petersborg, blandt andet med salg af dansk kød. Indvielsen af kontoret er åbenbart svaret fra IØpå de mange henvendelser fra danske virksomheder, der overvejer investeringer i Rusland. Ifølge den adm. direktør i IØ, Sven Riskær, er de tider, hvor man  kan nøjes med at eksportere til Rusland, forbi. Man skal investere i landet, hvis man vil spille en afgørende rolle på markedet. Ud af 35 danske virksomheder, der allerede har etableret sig med produktion i Rusland, valgte 26 IØ-Fonden som sin partner. 

Læs mere i Nyhedsbrevet "Russisk Erhverv".


  5. Baltisk Erhverv

Undersøgelse viste svag tilslutning til EU

EU-kommissionen har i denne sommer fået foretaget en

opinionsundersøgelse blandt vælgerne i de lande, som er kandidater til optagelse i EU, og ifølge denne er tilslutningen til EU i de 3 baltiske lande blandt de laveste i de 10 kandidatlande. I undersøgelsen har man bedt vælgerne tage kategorisk stilling til, hvordan de ville stemme i en folkeafstemning om tilslutning til EU. Estland havnede sidst i undersøgelsen med en tilslutning til optagelse i EU på kun 38 pct., mens tilslutningen på Malta var på 40 pct. Vælgerne i Letland og Litauen var noget mere positive med en tilslutning på henholdsvis 46 pct. og 50 pct., mens Ungarn og Slovakiet lå højest med henholdsvis 70 pct. og 66 pct.
Ifølge en opinionsundersøgelse fra firmaet Emor nåede tilslutningen til Estlands optagelse i EU ellers et rekordhøjt niveau på 58 pct. i maj måned, mens modstanderne heraf kun udgjorde godt en tredjedel. I denne undersøgelse var der imidlertid mulighed for at komme med en række mere eller mindre kategoriske svar.

Læs mere i Nyhedsbrevet "Russisk Erhverv".


  6. Månedens bog

Bog: Lonely Planet: Poland
East-X-Net Bookstore har specialiceret sig i Lonely Planet bøger om Østeuropa. Besøg Bookstore


  7. Nye links

Nyt! Se den omdaterede liste over ambassader i Erhvervskontakt Østeuropa  

Listen indeholder pt. 190 virksomheder og organisationer.
Ønsker du din virksomhed optaget på listen, så kig HER!


  8. Nyhedsgruppen

Øst Magasinet's nyhedsgruppe har p.t. ca. 700+ medl. 

Info vedr. Export Job Center

Til virksomheder: Har du brug for en medarbejder med kompetancer vedrørende Østeuropa? Find din nye medarbejder via East-X-Net.
Til Ansøgere: hvis du har fået arbejde eller ønsker at blive slettet, så send en mail. Ansøgerdatabasen har p.t. ca. 90 ansøgere. Besøg Export Job Center

BEMÆRK: Tilmeld/Afmeld: Nyhedsgruppe

Næste udgave af Øst Magasinet udkommer d. 10. okt. 2002. Indlæg, pressemeddelelser og kommentarer kan sendes til redaktionen.

Nyhedsmail

Tilmeld dig East-X-Net's nyhedsgruppe og få tilsendt Øst Magasinet hver måned med artikler om østeuropæisk erhverv og politik. Denne service er gratis.
Tilmeld dig her!

Hot links!

Projekt Øst - Hjælper børnehjem i Skt. Petersborg.

All rights reserved. © 2002 Øst Magasinet. Sections of the information displayed on this page (dispatches, photographs, logos) are protected by intellectual property rights owned by Øst Magasinet. As a consequence, you may not copy, reproduce, modify, transmit, publish, display or in any way commercially exploit any of the content of this section without the prior written consent of East-X-Net.

 

East-X-Net
Bookstore


Bookstore 
indeholder bog
tilbud fra 
amazon.com
Besøg
East Bookstore



We did this.....
Interesseret i 
en ny hjemmeside!

Klik ind hos:
www.loumann.dk
Tlf: 75720232


Vigtig besked:

Vidste du at du kan kontakte East-X-Net's læsere? 
Har du et produkt eller en service som du ønsker at markedsføre? 
Vi kan placere dit budskab på vores website, samt i vores nyhedsbrev.
Mere information!

KLIK HER!

     

 

   
     

 

   
   

All rights reserved. © 1997 East Export Network
Copyright and Trademarks
.  Fortrolighedspolitik.
Rapporter problemer til East-X-Net.
Skærmopløsning: 800x600. Udvikling: Loumann.dk

 
Print this page.